SBAB chocksänker bolåneräntan.

Statliga SBAB aviserar att man kommer att chocksänka sin 5-åriga bolåneränta.

Naturligtvis vill de binda upp dig som bankkund till sig, och detta under en längre tid (5 år). Men det sätter press på andra banker att följa efter.

Man sänker i snitt med 0,65 procentenheter och det gör att det 5-åriga bolånet nu är ”billigare” än den rörliga 3-månaderslånet.

Det är en tidsbegränsad sänkning och motivet är något oklart, men SBAB vill ta marknadsandelar på bolånesidan från de stora drakarna.

Bra tycker jag! Storbankerna är skyldiga svenska folket tillräckligt (ca 34 miljarder) och kan gått sänka sina vinstmarginaler till förmån för den lille spararen/lånaren.

Det behövs mer konkurrens bland bankerna och här finns möjlighet att använda ett statligt bolag till att bidra till det. Fint som snus!

Synd bara att man inte använder detta verktyg mer. Tex inom elmarknaden där Vattenfall skulle kunna vara en aktör att räkna med. Nu är elpriserna låga och sägs ska vara det under ett antal år framöver. Må så vara, men det man mister på gungorna tar man igen på karusellerna och vi vanliga dödliga får betala de hutlösa nätavgifterna.

Men vi får hoppas att dessa statliga bolag (och fler) blir kvar i statens ägo efter 8 års utförsäljande, realisation och dumheter och att de får ägardirektiv som gynnar vanligt folk.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.