Allt vatten ska till havet

Vi är duktiga här i inlandet på att skriva om hur vi dräneras på resurser i olika former. Allt från råvaror till ungdomar och arbetskraft. Allt vatten sak till havet brukar det heta. Är det inte Stockholm så är det Umeå som ”roffar” åt sig. Men hur är vi själva?

Yngstjänta vill konfirmera sig och det sker nere på Plass´n och hon var nere före jul och skrev in sig. Nu i veckan fick vi ett brev med datum för konfirmationsträffarna.

Fem helger, lör-sön tom maj månad. Alla nere på Vilhelmina. Jag exploderar.

20 mil ToR, Saxnäs – Vilhelmina x 2 dagar = 40 mil/helg. På det ska läggas den tid man ska gå och skrota runt och vänta ut på att få fara hem.

Visserligen kan man passa på att handla, men sen då. Gå i affärer i fem timmar?? Vi är några föräldrar som kan dela på detta, men det ursäktar inte synsättet/resonemanget anser jag. Jag/vi ställer upp på våra barn och att man får vara beredd på att skjutsa är inget nytt, men det finns gränser. För två år sedan påtalade jag detta då äldstjänta konfirmerade sig, men det verkade som att det hjälpte föga…

Man skulle inte kunna tänka sig att lägga någon/några träffar uppe i fjället? Vi har två fjälldalgångar långt från tätorten.

Men av någon underlig anledning verkar det alltid vara så att det är längre UPP till oss än vad det är ned till tätorten.

Nu innan jag blir allt för het ska jag bryta här. Om några timmar ska jag skjutsa ned mina konfirmander och då ska jag haffa någon ansvarig (jag provade igår då jag hämtade, men då hade de hunnit fara hem. Jag hade då bara hemfärden kvar….). Jag hade tänkt prova idag igen och återkommer med vad svar jag får….

Fortsättning följer…

4 kommentarer

  1. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Jag träffade ansvarig präst och påtalade min syn på saken och detta är något som man pratat om sa hon.
    Hon sa även att det är svårt att organisera transporter för så många (de är 46 konfirmander i år).
    Men att föräldrar ska organisera transporter ned till Plass´n verkar inte vara något bekymmer?
    Att organisera något i år lär vara svårt att göra, men jag hoppas att man från Kyrkan i Vilhelmina tar upp dessa frågor både internt, men även med föräldrarna. I år är det fyra konfirmander från Kultsjödalen. Men hur blir det då det kanske är 1-2 konfirmander? Kommer deras föräldrar att ha råd att sitta och köra fjället-Vilhelmina fram och åter?

  2. Ewa Larsson

    Hej Magnus!
    Jag vill på intet vis förringa din känsla av frustration, men jag funderat ett tag och kommit fram till ytterligare en lösning för kidsen. Kanske kan det vara kul för dem att bo nere på tomplassen när de måste vara nere för undervisning?
    Har de inga kompisar att slagga hos, kanske kyrkan kan ordna en sovsal.
    Kanske kan det då finnas även ”plassaronga” som vill fördjupa sina bekanskaper och dela erfarenheter med fjällborna och också sova över. Pyjamasparty?
    Men jag håller med dig när det gäller ”centreringen” till huvudorten, men jag har inte direkt något svar än på hur man får till fler jobb för att slippa besöken på centralorten, annat än till kyrkhelgerna….

    Kanske kan även hela gänget åka upp till fjället en av dessa helger och kinesa över i samband med att fjällborna anordnar någon bra ”kurs” däruppe?
    Minns att en av mina grabbar konfa sig i Fattmomakke och då bodde de där och gick fjällturer med övernattning osv. Men det kanske beror på årstid och antal personal från kyrkan också?

    Vi här nere säger samma sak när det gäller att åka till ex. Umeå, det tycks vara längre hit än dit. Så att vända strömmen kräver nog något annat och vi får väl vara glad att de kör upp och förlustar sig under ledigheterna/helgerna 🙂

    Ha det gott!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ewa!

      Ursäkta att mitt svar dröjde. Jag har varit nere på politik på Plassn i två dagar så det dröjde. Men kom hem nu ikväll.

      Jo. Visst skulle de kunna sova över hos kompisar. Men då ska de ju ha några…
      Det handlar om 13-14 åringar som inte riktigt hunnit skaffa sig några polare nere på tätorten. Kanske om de varit några år äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.