Återinföra värnplikten?

Mellan åren 1901 tom 2010 hade Sverige allmän värnplikt och den avskaffades av de förra borgerliga regeringen Reinfeldt. Den ersattes med frivillig militär grundutbildning, GMU och blev sålunda en yrkesarmé. En armé som under den lilla tid den har funnits haft problem med bemanningen.

Själv gjorde jag värnplikten uppe i Boden på P5 där jag körde ammunition till alla som där behövde. Från stridsvagnar till bassar.

Som de flesta män (tror jag) har jag trots väntan, väntan och åter väntan under lumpartiden, positiva minnen från denna period och jag fick lära mig en hel del. Det brukar sägas att pojkar blev män och många gånger kan jag nog tycka att det var nyttigt för många att komma bort från mammas köttbullar, rätta in sig i ledet (underordna sig) och bli en del av kollektivet där man många gånger fick lägga bort egot och ställa upp för laget. Jag är fullt medveten om att alla inte har denna bild av sin militärtjänstgöring, men så ser jag på min iaf.

Jag har aldrig förstått varför man lade ned värnplikten, men det är inget jag lastar den förra regeringen för heller. Jag hann vara med om en repövning, Nordanvind och med de erfarenheterna där man skrapat ihop material som härstammade från tiden då Adam var länsman, så kändes det som ett skämt. I samma veva pågick Desert Storm på Arabiska halvön och Irak, och här uppe i norr sprang folk omkring med kläder och utrustning från första världskriget.

Antingen har vi ett försvar med ordentlig utrustning eller så lägger vi ned skiten helt och hållet har varit min åsikt.

Men under senare år har jag även tyckt att det var synd att vi lade ned det hela då jag sett en del uppgifter som denna ”värnpliktsarmé” skulle kunna göra även i civilsamhället. Och kan man tänka; nu börjar det hända saker om detta.

På nu pågående Folk och försvar i Sälen lyfte utrikesminister Margot Wallström just denna fråga om en ny sorts värnplikt för både killar och tjejer och att denna ”värnplikt” skulle komma även civilsamhället till gagn.

Jag tycker det är intressant och vill gärna se mer om detta.

4 kommentarer

  1. Erik Danielsson

    Visst är det intressant att bredda synen på värnplikt. Gjorde själv 15 månader + 2 repetitionsövningar. Det bästa var den sociala blandningen. Beväringar kom från landsbygd och Storstäder och från olika sociala miljöer, men tvangs åndå hålla ihop och dra åt samma håll. Nu finns förslag om både kvinnor och män samt förutom militära försvarsuppgifter även civila, typ insatser vid skogsbränder, övesvämmningar och flyktingkatastrofer. Det kan bli en bra lösning av flera skäl – inte minst sociala. Då barn/ungdom ipå större orter idag lever så åtskilda särskilt med den nya skolan där elever väljer olika även om de bor i samma område.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Erik!
      Du har så rätt.
      Kanske även kan få in känslan av att ställa upp och jobba för sitt samhälle.
      Ha det gott!

  2. Lennart Fjellman

    Spelar liten roll om vi återinför värnplikten. Det skulle på sin höjd gå att fylla upp vakanserna i det från början anorektiska försvarsbeslutet 2014. För att bygga upp förmågorna som försvunnit i den strategiska timeouten krävs pengar… mycket pengar. Utan NATO ännu mer pengar. Och det tror jag politikerna vet och väljer att smidigt undvika att säga varken bu eller bä.
    Så värnplikt, visst, men först ett vettigt försvarsbeslut med en hållbar strategi.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Lennart!

      Jag tror att det skulle vara bra för våra ungdomar samt för civilsamhället.
      Vad jag INTE tror på är en NATO-anslutning och att vi skulle få ett tryggare Sverige för det. Men det är en annan pilsner.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.