”Täcka förluster”

Efter att ha varit på arbetarkommuns årsmöte igår söndag har jag suttit idag måndag på fullmäktiggrupp där kommunens ekonomi med förvaltningarnas olika dragningar har pågått under förmiddagen. På eftermiddagen fick vi en dragning i systemet STRATSYS som är tänkt som det nya verktyget för kommunens tjänstemän och politiker för bl.a olika uppföljningar av verksamheterna. Mer om det när jag kommer hem.

Siste man att redogöra för Vilhelmina kommuns ekonomi var kommunens chefekonom Lars Ekbäck och det var på sätt och vis även det som var intressantast denna dag.

Inför dagen har Maria Kristoffersson (C) återigen marknadsfört sina tankar och sin misstänksamhet mot den styrande majoriteten, men även sina egna på den borgerliga sidan över hur man från politikens sida sägs: ”täcka upp förluster” av kommunens ekonomi genom att använda kommunens pensionspengar för att lösa in ett antal pensionsrätter.

Hon skriver att hon har huvudet fullt av tankar och det kan jag förstå, och att det är svårt att begripa den kommunala ekonomin kan jag även förstå, för detta är inte absolut inte lätt. Men varför hon ständigt ska misstänkliggöra det politiska arbete som de flesta inom Vilhelminas politikerkår (och i förlängningen även hennes egna) arbetar för, dvs att få en ekonomi i balans, förstår jag INTE, men jag har mina aningar.

Men även om den ekonomiska redogörelsen är knepig och svår att förstå var budskapet tydligt:

Oavsett om kommunen löst in pensionsrätterna eller ej hade 2015 års resultatet blivit detsamma var svaret vi ledamöter fick av såväl kommunekonom Lars Ekbäck och kommunalrådet Åke Nillson (S). Har jag missförstått det hela så rätta mig gärna.

Jag är fritidspolitiker och ingen ekonom, men jag litar på att om jag sitter på ett möte med kommunens högsta ledning i form av ett flertal ekonomer, förvaltningschefer och politiker så får jag en korrekt beskrivning utan några ”trollerier” som hon sedan skriver om.

Jag vet inte hur andra politiker känner inför detta, men som EN av dem som är med och beslutar om dessa, många gånger tuffa åtgärder som förhoppningsvis ska hjälpa vår kommun på fötter så skulle hon gärna få tala ur skägget och ta reda på fakta. Och hon har ett flertal Centerkompisar inom kommunstyrelsen och fullmäktige som varit med om att driva igenom denna åtgärd med inlösen av pensionsrätter, så de kan nog berätta mer för henne.

Nu är snart batteriet i telefon slut så här får denna fundering ta slut. På återseende.

Imorgon blir det KS hela dagen.

2 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Blir man förvånad, eller…..
    Aldrig har väl ekonomin varit så kaosartad som under Maria K:s tid som kommunalråd. Hon tom. hotade med en kraftig skattehöjning.
    Hon verkar lika ovetande nu som då om hur budgetarbetet fungerar inom en kommun….och hon har varit kommunalråd…skrämmande.

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Jag håller med dig Magnus, jag begriper inte varför hon hela tiden skriver floskler och inte tar reda på fakta från sina partivänner. Jag tycker att gårdagens kfm grupp var mycket bra. Vi fick klara ekonomiska redogörelser från alla förvaltningschefer och Lars Ekbäck gjorde en bra genom gång av hela kommunens budget. Vad i detta är det inte MK förstår. Och varför ställer hon inga frågor när hon har alla i samma rum om det är något hon inte begriper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.