Rapport från första dagen

Dagen började med kaffe och mingel innan att vi kl 10 körde igång själva kongressen. Tal hölls av olika organisationer hörande till Socialdemokraterna och arbetarrörelsen.

Representanter från S-kvinnorna,Arbetarnas BildningsFörbund ABF, Unga örnar, Landsorganisationen LO,  samt en kvinna från Västernorlands Socialdemokrater (Ordf) var upp och önskade oss en trevlig och givande kongress.

Sistr men inte minst var minister Gabriel Wikström från regeringen och höll tal och berättade en del hur man ser på dagens politik från regeringshåll. Den ”svenska modellen” och de attacker från borgerligt håll som nu seglat upp den senaste tiden blev föremål i talet. Och här finns det skäl att stå upp för denna modell då det gäller avtalsrörelsen och att det är ARBETSMARKNADENS PARTER som gör upp om lönerna. Det är INTE statens ansvar. Något som lanserats från borgerligt håll i samband med sänkta trösklar, instegsjobb och gud vet allt som de kallar sina förslag. Ett är säkert och har gemensamt; alla går ut på att sänka löner för de som redan har det svårt att få vardagen att gå ihop.

Som tack för visat intresse så förärades han med en röd ros (vad annars) i trä samt en kokbok där vår egen Ewa Hed står som medförfattare och han fick den naturligtvis signerad av henne.

Efter en sen lunch var det sedan dags med ett första nappatag med motionerna (62 st) och det började med gruppdiskussioner och  distriktsstyrelsen delat upp sig i de föredragande grupperna och det posterat ut sig i olika lokaler där fördjupade diskussioner kom till stånd.

Själv gick jag till den grupp som behandlade vår (Vilhelmina AK) motion skriven av Maria Bäckström, Saxnäs som handlar om det ekonomiska ansvaret för LSS-timmar och det ekonomiska ansvaret för denna. Denna reform upplevs som orättvis och har under det senaste borgerliga styret urholkats och förskjutit kostnaderna från Försäkringskassan till kommunerna. Något som i Vilhelminas fall innebär miljoner, men vi är inte ensamma och andra kommuner, både stora som små vittnade om samma problem.

Samtalet blev bra och ska man utgå från detta så finns det stora chanser att vår motion går igenom. Vi får se i morgon.

 

 

En kommentar

  1. Pingback: Distriktsårskongressen | Ruggugglan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.