Första rundan med Grön ÖP

I eftermiddag drog jag ned till Villis och kommunhuset då det dragit ihop sig till extra bolagsstämma i en rad kommunala bolag (mestadels sdant som har med flyget att göra) då det ska göras bort en del i samband med ”skiftet” inom kommunpolitiken. Låter flashigt, men det var en inte allt för komplicerad historia med lite genomgångar och bolagspapper.

Senare på kvällen samlades ett gäng partier på Folkan för att prata igenom den Gröna ÖversiktsPlanen (Grön ÖP) som är på gång i kommunen.

Den kan sägas vara ett politiskt framtidsdokument som ska ligga till grund för kommunens arbeten inom en rad olika områden och näringar. Det är med andra ord ett mycket viktigt dokument.

Till en början är denna plan ett rent tjänstemannaförslag, men sedan ska det manglas bl.a genom en remissrunda där alla partier i Vilhelmina fått chans att säga till hur de ser på planen. Politiken får säga sitt och dokumentet görs om med div. ändringar utifrån partiernas önskemål.

Vi och några andra partier har lämnat in förslag till ändringar som nu skrivits in i dokumentet.

Men som nu var och en förstår så ska det nu manglas mellan partierna: Ett omfattande dokument, med olika politiska viljor. En grannlaga uppgift.

Normalt sett skulle arbetet med det hela ske via kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) som har till uppgift att bereda ärenden till KS, men då det är ett så pass stort och omfattande arbete föreslog vi att vi skulle träffas på kvällstid och ett första möte blev nu gjort ikväll.

Till mötet kom, förutom vi Socialdemokrater även Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna och vi hade en första genomgång av översiktsplanen där vi gick igenom det nästan 80 sidor långa dokumentet. Strykningar och tillägg gicks igenom och det var bra och konstruktiva samtal och på det stora hela var vi nog överens om det mesta. Nu går var och en av oss och funderar på det hela och delger respektive partis medlemmar det som kommit fram. Sedan får vi se var vi landar.

Och nu ska dokumentet omarbetas efter kvällens samtal och nästa runda tar vid framöver för att på så vis växa fram till en Grön ÖP som vilar på en bred överenskommelse och som slutligen ska ställas ut till allmänheten att tycka till om.

Lite omständigt kan tyckas, men det är demokrati i ett nötskal.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>