Mos i skallen och Staare 2018

Sitter i lägenheten och försöker samla tankarna efter ett nästan 12 timmar långt KS-möte. En skalle som känns som mos. Långa diskussioner i olika frågor och kan tyckas väl långt, men det är många som vill komma till tals och sedan kan jag nog som nybakad ordförande kanske försöka hålla nere möteslängden, men det är svårt då man (jag) inte vill kväva några diskussioner. Men vi kan nog alla fundera lite till mans hur vi ska försöka få sluta våra möten i rimlig tid. jag törs knappt tänka tanken då vi kommer till möten med betydligt fler ärenden. Men det är svårt.

Annars är det idag den 6:e februari firas samernas nationaldag runt omkring norra Sverige och Sapmi. Detta till minne av det första landsmötet (i Norge) som hölls i Trondheim 1917.

Året därefter, 1918 hölls det första samiska landsmötet i Sverige, och det i Östersund. Då jag läst lite mer om detta möte för 100 år sedan och ser vilka som deltog där är det inte utan att känna lite stolthet då många av dåtidens drivande samiska politiker hade sina rötter i våra hemtrakter då det var Vilhelmina-Åsele lappförening som stod för inbjudan.

Imorgon får jag chansen att besöka Staare (Östersund) för att tillsammans med några från Vilhelmina kommun inbjuda sametingets ledamöter till nästa plenum som äger rum i Saxnäs den 22-24 maj.

Och naturligtvis kommer vi att prata med så många ledamöter som möjligt om varför vi vill att man ska lägga parlamentsbyggnaden i Vilhelmina.

Jag återkommer med den rapport vid hemkomst. Just nu måste jag få gå och lägga mig då det blir upp med tuppen!

2 kommentarer

  1. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Något har hänt i systemet och jag har en kommentar som inte går att lägga ut. Computer says no….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.