Framtida Livsmedelsstrategi för Vilhelmina kommun

De flesta måndagarna brukar ordförandegruppen samlas. Antingen till träff eller till en ordförandedag. Den består av Annika Wibrell, Socialnämnden (Soc). Viveka Abramsson, Utbildningsnämnden (Un). Lillemor Jonsson, Miljö och byggnadsnämnden (Mbn) och KG Abramsson, Kommunfullmäktiges ordförande. Jag sitter med som Kommunsstyrelsens (Ks) ordf. Alla är vi Socialdemokrater. Alla vice ordf. har möjlighet till liknande träffar och där är det oppositionen som sitter.

Tanken med dessa träffar/dagar är att vi ska kunna gemensamt diskutera saker som rör kommunens olika verksamheter, informera varandra och på så sätt fatta bra och välgrundade beslut. Besök i verksamheterna och av människor vi tror har intressanta saker att informera om oss har vi haft och det är en bra start på en arbetsvecka.

Politik handlar mycket om att lyssna in och ett område som intresserat oss och vi lyssnat in och nu diskuterat är den kosthållning kommunen tillhandahåller till främst barn och äldre. Hur ligger Vilhelmina kommun till då det gäller ekologisk mat? Närodlat? Närproducerat? Det har visat sig finnas många frågor inom området och ju mer vi diskuterat desto fler frågor har väckts och vi tycker oss se att det finns en del att göra.

Kommunen har inte haft någon livsmedelsstrategi och i nästan alla verksamheter finns kommunala policydokument och strategier som har sitt ursprung i politiken och som pekar i någon riktning att jobba mot där tjänstemännen ska kunna ha den som vägledning.

Vår ambition från Socialdemokraterna i Vilhelmina är att höja andelen ekologiskt och närodlad mat i våra verksamheter. Det kommer även att få genomslagskraft på våra lokala företag och underlätta för dem att vara en del i den lokalproducerande kedjan när kommunen ska upphandla produkter av olika slag.

Det är bra för våra barn och gamla. Våra lokala företag och för dig och mig och därför lägger vi nu fram ett förslag om ett framtida arbete med att ta fram en livsmedelsstrategi till fullmäktige att ta beslut om och vill du läsa den finner du den här.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>