Marja

Den långa resan.

Umeå stad i miniatyr.

I dag har vi i skrivargruppen fått ta del av Umeå stads historia. Nere i ett skyddsrum i Dragonskolans källare står en imponerande samling av modellbyggen från olika skeden. Folke Hübinette heter modellbyggaren, en gentleman på långt över 80 år, som guidade oss. Han är ursprungligen ‘byaskolelärare’, som haft modellbyggandet som sin hobby.

Han blev bl.a. tillfrågad att försöka återskapa Umeå stad innan branden 1888 och har med hjälp av en gammal stadsplaneringskarta gjort denna imponerande vy.

Skalan är 1:500 och planen visar området mellan älven (till vänster) och Skolgatan. Det var Umeå stad då.
Den stora branden midsommaren 1888 började längst bort på mitt foto och spred sig över hela området på bara 5 timmar. Det blåste ordentligt den dagen.

En annan avdelning visar Umeå på 1930-talet. Här är Rådhuset, sett från älvsidan.

Skalan är 1:200.

Här ser vi hoppbacken på Hamrinsberget.

Där hölls SM-tävlingar 1931 och 1941. Man kunde hoppa upp till 42 m i den backen.

På en snurrhylla står ‘Maktens boningar’, ex. Umeå stads kyrka 1725  – 1852,

och Moritzka gården.

Folke Hübinette har hållit i många studiecirklar kring skalenligt modellbyggande och vi fick se ett bord med gamla trähus i Umeå centrum. De husen är byggda i skalan 1:100 och kräver mer detaljrikedom.
Här är Moritzka gården från andra sidan och i den större skalan.

Dagens kändis: Per Morberg åt lunch på Nolias restaurang. Det är amatörkocktävling i Umeå. Han är mycket snyggare i verkligheten än i sitt svettiga kök på TV.

Ha en trevlig måndagskväll <3 

4 kommentarer

  1. Babs

    åh, jag älskar modellbyggen, kan stå och titta i evigheter, på kulturhuset hade dom byggt upp stora delar av Stockholm – I love it!
    Ser rådhuset ut sådär idag, väldigt vackert.
    Kram

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-10-18 23:15)
    Det var en specialvisning. Folke H. är 87 år gammal och ser dåligt,men kan kommer gärna och berättar om sina byggen. Tidigare har han tagit emot skolklasser, vet inte om han orkar mer. Hela utställningen står nere i källaren i ett skyddsrum ochvi får hoppas att någon (muséet) tar hand om den sedan.
    Jag var imponerad över allt arbete som lagts ner.
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-10-19 13:45)
    Ja, man blir imponerad. Rådhuset ser likadant ut i dag, men nu finns det en restaurang där med festlokal som man kan hyra. Sen sitter kulturförvaltningen i några rum och så kan man gifta sig i den lilla ’lådan’ med tornet på höger sida.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.