Marja

Den långa resan.

Starkt skelett.

I dag skulle jag ju då till Idrottsmedicin och delta i ett forskningsprojekt  – Healthy Ageing Initiative – initiativ för hälsosamt åldrande.

Blodprover skulle tas och för det måste jag vara fastande i 4 timmar före, så jag fick ställa väckarklockan så att jag skulle hinna äta frukost innan. Jag kände mig verkligen risig i morse på grund av förkylningen, men jag tyckte det var för sent att ringa återbud, så det var bara att bita ihop och fara iväg.

När vi väl kom igång var det riktigt trevligt. I tre timmar blev jag omhändertagen av en trevlig ung man från Närpes i Finland. Vi röntgade skelettet, tog blodproverna, mätte blodtrycket, kollade balansen, muskelstyrka, lungkapacitet, minnet och reaktions- och koncentrationsförmågan. Ungefär halvvägs blev jag bjuden på mackor och kaffe och fick samtidigt fylla i en enkät på en ’padda’.

Jag fick veta att jag har ett mycket starkt och mineralrikt skelett, bra balans, normal muskelstyrka och ingen begynnande demens. Blodsockret låg bra, blodtrycket låg först högt, men sjönk efter ett par timmar. Sen var det ju det här med mitt BMI, som ju är alldeles för högt. Jag fick till och med se på bild var på kroppen fettet finns. Suck.
Men allt det positiva gjorde mig glad och uppåt. Det sporrar mig att fortsätta ta hand om min hälsa trots vissa motgångar. Än finns det krut i den här tanten!

Nästa vecka har jag ett återbesök och då får jag veta något om blodproverna… blodfetter och så. Ytterligare analyser görs sedan i projektets regi och det får jag inte veta något om. I en veckas tid ska jag också bära en ’aktivitetsmätare’  typ en stegräknare. Glömde fråga hur den uppför sig när man cyklar.

Dagens höstbild. Äntligen hittade jag de glödande höstfärgerna.

minahostbilder2

Ha en fin tisdagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vad roligt att du är i så god form! Och att träffa på trevliga människor och bli väl mottagen när man är på undersökning gör ju också mycket.
    Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.