Marja

Den långa resan.

Ofrivilliga nomader.

museum

Det blev ett besök på Västerbottens Muséum i dag. Det var sista dagen för utställningen ’Ofrivilliga nomader’ av Knutte Wester. Gå gärna in på Knuttes hemsida www.knuttewester.se och läs mer om denna mångsidiga konstnär. Jag har skrivit om honom tidigare på min andra blogg, den som försvann ut i rymden.

Knutte vill ge en röst till dem som inte blir hörda… asylsökande, flyktingbarn, barnhemsbarn. Tillsammans med sina motiv skapar han sina konstverk, bl.a. genom att göra avgjutningar av barnen, som han sedan gör till gipsformar.

Den här utställningen visar sex statyer, filmer om hur Knutte arbetar, en film om flyktingpojken Gzim och en annan uppmärksammad kortfilm som Knutte gjort.

Här är några av statyerna.
Den mest gripande tyckte jag var ’Gzim och den frusna sjön’.  Boliden 2003. Flyktingpojken Gzim kommer från Kosovo och vet att han kommer att utvisas.

knutte3

 

knutte4

 

knutte5

 

Det här är också Gzim, ’Jag kan vara med i vilket lag som helst’. Ärren i ansiktet fick han när han som liten stoppade huvudet i en hink med glassplitter och fick sys med 22 stygn.

knutte7

 

’Monument without a home’ skapades i Riga år 2007 med hjälp av barnen på ett barnhem. De olika kroppsdelarna kommer från olika barn. På så sätt skapades ett monument över barnen som ingen frågar efter, som ingen kommer ihåg.

knutte8

 

Malak och Alamin kom från Bagdad till flyktingförläggningen i Vännäs utanför Umeå år 2009. Tillsammans med hela familjen gjorde Knutte avgjutningar av barnen. Han gav dem vingar för att han ville att de skulle kunna fly… flyga.  Alamin, då 7 år, står i ett äldreboende i Vännäsby (jag hoppas han fortfarande gör det) och lilla Malak, då 5 år, satt högt uppe på en hylla i utställningen. Malak betyder just ’ängel’ på arabiska.

knutte6

 

Jag blev väldigt berörd av utställningen, både konstverken och filmerna. Knutte har ett alldeles säreget engagemang i det han gör och har även förmågan att engagera både sina motiv och sin publik. Tack för en fin utställning!

Sen gick jag till kaféet och åt dagens soppa, som var rödbetssoppa. En jättegod soppa med en stor skiva nybakt bröd och getoströra att bre på brödet eller lägga i soppan.

Det kändes inte som jag orkade ta in fler av muséets utställningar, så jag avrundade besöket med en titt i butiken och hittade en rita-måla bok med bl.a. fina mönster, som jag tänker kopiera innan jag ger boken till Ronja.

I morgon är det v.a.r.d.a.g. på riktigt, fast lite konstigt kanske att veckan börjar med en tisdag.

Ha en fin Trettondagskväll <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.