Marja

Den långa resan.

Tummen upp och tummen ner.

Jag dricker mycket vatten. Gärna kylskåpskallt och gärna kolsyrat. Därför har jag en sodastream som jag använder ofta.

Jag vill ha mitt vatten naturellt. Eller så dricker jag det blandat med ingefärsavkok.

Nu senast när jag köpte ny gasflaska, fick jag ett smakprov på en essens att blanda i vattnet. Jag vet att det finns essenser med ett otal olika smaker som man kan blanda i för att få hemmagjord läsk, men jag har alltid varit skeptisk till essenser. Någon gång har jag läst innehållsförteckningen på en sådan där flaska och jag vill minnas att det fanns socker eller sötningsmedel i essensen, plus en massa annat skumt.

Det smakprovet jag fick var en liten förpackning med lemon/lime – smak och ämnat för 1 liter vatten.

sodastream2

Det jag reagerade på var att det inte fanns någon som helst innehållsdeklaration på förpackningen. Jag klippte upp den och smakade på en droppe. Sirapsaktigt och så sött! Eftersom jag inte visste vad sötman kommer ifrån, kan jag inte använda den själv, så nu har jag stängt in den i en glasburk i väntan på en gäst som eventuellt vill dricka den.

sodastream

So far so good. Men nu är jag ju en envis person, så jag tänkte att jag tar mig ännu en titt på förpackningen, för det stod inte ens någonstans vem som producerat produkten. Och vet ni vad… jag kunde lyfta på den lilla etiketten och där fanns en produktdeklaration med yttepytteliten text. Med förstoringsglas kunde jag då läsa att det finns både socker och konstgjorda sötningsmedel och en massa annat suspekt i produkten. Ingenting för mig alltså.

Så det är mitt ansvar att jag vrider och vänder på produkten, skrapar och river för att eventuellt hitta dold text som jag sedan måste läsa med förstoringsglas? Gör folk det? Jag skulle inte tro det och därför gör jag tummen ner för provförpackningar av den här sorten.

Tummen upp får däremot Alvestas sockerfria glass, sötad med steviaglycerider.

glass

Jag har letat efter den och nu hittade jag den på ICA Maxi. Den är även laktosfri och finns i smakerna vanilj och choklad. Jag köpte choklad och den duger. Den är inte söt och kunde ha en fylligare chokladsmak, men den har ingen konstig bismak. Tillsammans med hallon blev den en riktigt god efterrätt. 

I kassan på Liedl satt en mycket trött tjej i går. Hon vägde in mina päron som bananer.

bananer

Ha en trevlig måndagskväll <3

4 kommentarer

  1. Freja

    Jag brukar oxå lusläsa innehållsförteckningar och de är ofta svårlästa och dessutom luriga. Ett otyg att det ska vara så svårt att få reda på vad det är en tänker stoppa i sig…

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag läser alltid noga, för jag ska varken äta socker, dåliga sötningsmedel eller konstgjorda smaker, som jag får ont i magen av. Ibland tar det lång tid att handla. 🙂

  2. Ditte

    Trist att man själv skall behöva se efter om allt är ok eller inte. Jag dricker i princip bara kranvatten , men en sodastreamer skulle jag också kunna tänka mig. Men aldrig att jag bär hem något franskt, norskt eller svenskt bubbelvatten. Jo, champagne! Men det dricker jag inte till vardags.
    Trevligt att du hittade en bra chokladglass utan socker. Vi köper ofta tofuglass,choklad, den innehåller ingen laktos men en lite socker av något slag. Men Bosses son som är vegan, och gärna äter glassen, har helt koll på vad den innehåller så för mycket tillsatser kan den inte ha.
    Förstår att det tar tid för dig att händla och särskilt när förpackningarnas innehåll ofta är dolda eller ofullständiga och har pytteliten stil.
    Kram!

  3. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Kranvatten är ju alltid bäst. Lite bubbel i vattnet tycker jag släcker törsten bra, men det är ju en smaksak.
    Jag köper tofuglass när exet är här, för han är laktosintolerant. Den är ok, men innehåller socker. Jag kan äta av den och även vanlig glass ibland. Som du vet gillar jag ju den med lakrits och chili och den innehåller vanligt socker. 🙂
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.