Marja

Den långa resan.

Ingenting är omöjligt.

Vi kastar våra sopor i såna här molucker ute på gården.

moluckerna

moluckerna2

 

Matavfall i bruna papperspåsar, som ska bli biogas, i den ena och andra hushållssopor i den andra. Glas, plast, metall, papper och papp som skall återvinnas, får vi ta till närmaste återvinningsstation, som ligger väldigt nära. 

Det är till synes ett praktiskt system. Vi öppnar luckorna med våra nycklar och lägger avfallspåsarna i en trumma, som går runt när man stänger luckan och påsarna faller ner. Där nere finns en betongcontainer och en ’korg’ som samlar upp påsarna. När sopbilen kommer efter soporna, lyfter den upp hela konstruktionen med molucken och plattan den sitter fast på med buller och bång. 

Jag tyckte allt var frid och fröjd tills jag tyckte det var dags att rengöra moluckerna. Där jag bodde tidigare beställde vi tvätt av sopkärlen varje vår och höst. Vi har bott här i snart två år utan att moluckerna rengjorts. Vi delar dem dessutom med halva grannhuset, ett hyreshus som HSB äger. Alla är inte lika duktiga att knyta ihop sina soppåsar, så det har runnit ägg, filmjölk, granbarr, smådjursströ m.m. och fastnat i trumman. Det är varken trevligt eller hygieniskt. Dessutom luktar det sopor varje gång man går förbi och spyflugorna surrar runt den ena molucken. 

Enligt HSB går det inte att tvätta moluckerna. Man kan ju inte spola vatten ner i betonggropen och de har då liknande nedkast på ett annat ställe i stan som ’aldrig har behövt rengöras’. Vilken idiotisk konstruktion, sa jag då. Personen jag talade med suckade och sa att jag kunde be vaktmästaren ta en diskborste… 

Jag bestämde mig för att göra det själv. Jag köpte en stor förpackning såna där våtservetter (säkert inte alls miljövänliga) på Lidl och drog på mig plasthandskarna. Det gick riktigt bra. Det tog mig en halvtimme att torka ur trummorna utvändigt och invändigt och så mycket på kanten jag kom åt. Det var inte alls så äckligt jag hade tänkt mig och det doftade starkt och fräscht från våtservetterna. 

Jag tänker att ingenting är omöjligt. Tänker man förbi högtryckstvätt, finns det många andra metoder och jag gör det gärna för allas trevnad. Jag kommer säkert att göra om det, i stället för att gå omkring och irritera mig på skiten och på ovilliga tjänstemän.

Jag klappar mig själv på axeln och lutar mig tillbaka. :)

Ha en trevlig tisdagskväll <3 

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vad bra att du tog tag i det hela. Men vilket idiotiskt system…Man har inte tänkt på helheten.
  Men vem ser om man sorterar fel….Orkar alla bry sig? Tycker tanken är god men de borde tagit med rengöringen i planeringen av det hela.
  Här i stan skall sopor också sorteras på många ställen, men när bilen kommer samlas allt i samma avdelning och vad är det då för vits.
  Kanske kan du skriva en städräkning? Skämt åsido. Dock måste ju systemet ändras. Eller?
  Kramar och en stor ros till dig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag hade ju fått lov av styrelsen att beställa rengöring, så vi var ju beredda att betala för det. Det finns t.o.m. ett eget konto för den posten. Nu besparade jag oss den kostnaden, för ärligt talat tog det ju inte lång tid och var inte så betungande heller. Men ett idiotiskt system är det och i längden måste det som finns där under jord saneras också. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>