Marja

Den långa resan.

Nya Vasaplan och Tanten åker buss.

Nya Vasaplan togs i bruk för en vecka sedan, men inte förrän i dag åkte jag buss ända ner till stan. Hela våren och sommaren har det varit ett byggkaos nere på Vasaplan och bussarna har haft tillfälliga hållplatser lite längre bort. Vilken lyx att åter få hoppa på bussen mitt i stan.

Det har varit mycket kritik angående förändringen av lokalbussarnas centralpunkt i stan, men nu står det två långa plattformar mitt i gatan. Häftiga skapelser av trä och plexiglas.

vasaplan4

Sittbänkarna är grovhuggna och kommer samla damm och smuts… och en massa utspillt kaffe.

vasaplan2

vasaplan

Det finns bra tavlor som både upplyser om varifrån bussarna går, samt tider. Vid ‘hållplatserna’ finns också tavlor där bussarnas realankomsttider anges.

vasaplan3

Men vissa busschaufförer är lika ohyfsade som vanligt. Jag gick förbi en sådan här tavla som sa att min buss går om 2 minuter. Okej, tänkte jag, det tar högst en minut att gå raskt till bussen, som stod inne vid perrongen. Men tror ni inte att bussen gjorde sig redo att starta innan jag hann fram och jag fick ta några springsteg och vinka… ” Det stod två minuter på tavlan”, sa jag till busschauffören, ”så jag trodde inte jag skulle behöva springa.” Han kanske missuppfattade mig för han svarade spydigt ”Det var kanske för tre minuter sedan… eller så var det nästa buss…” ” Driver du med mig”, frågade jag då, men han rivstartade och for iväg. Bussen var knökfull och jag hade ryggsäck + en matkasse och höll på att tappa balansen. Men en ung kille kastade ut armen och fick handen mot min korsrygg, en annan tog min matkasse och placerade den mellan sina ben (på golvet) och beordrade slyngeln som satt bredvid att ta ner sina fötter från sitsen mitt emot, så att jag skulle få sitta. Eftersom jag var halvsur, gjorde jag som jag gjort en gång förut, beordrade slyngeln att sätta sig på sätet där han hade haft sina fötter, för ”jag vill inte smutsa ner mina kläder.” Sen klämde jag ner mig, tittade på alla, log och tackade för hjälpen.
Jag tycker de äldre ungdomarna är väldigt hjälpsamma på bussen och det är alltid någon som stiger upp om det är fullt eller hjälper till med rollatorer och barnvagnar.

I morgon är det Kreativa Kursen och vi ska lära oss om släktforskning.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

8 kommentarer

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag känner mig oftast trygg när jag åker buss… får oftast hjälp om balansen är dålig. :)
   Kram!

 1. Ditte

  Roligt att få se hur Vasaplan blev. Har bara läst om det innan. Men inte kan de ansvariga ha tänkt till här vad gäller bänkarna.
  Trist med griniga busschaufförer, det är ändå ett servicejobb. Bra att du också tränade ynglingen i ”bussvett” och inga fötter på sätet.

  Spännande med din kurs i kväll.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Designen är fin på Vasaplan, men det praktiska saknas, vilket jag skriver om i kvällens blogginlägg.
   Det där med fötterna på motsatta sitsen är ett otyg och jag brukar säga till ibland.
   Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Han såg då väldigt förvånad ut och lydde utan protester. Sen satt han och stirrade i sin mobil hela resan. :)

 2. Judy

  Thanks for the photos! Is it finished or does the wood have to be stained or painted? Nice to see the times for the bus. Too bad for the rude bus drivers but the passengers were so good to help you. Can’t wait to hear about the genealogy class! :) That’s my hobby and am excited to find more about my husbands family in Sweden. Have a good evening. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   You are welcome, Judy! I think that they are leaving the wood raw, and expect it to age organically. But that will take a long time. I would prefer a varnish or impregnation.
   The genealogy class was interesting, but it was only a survey… a teaser for those who are very into it. I can imagine it is a great hobby, but as I undestand it takes a lot of time and patiense. :)
   Hugs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>