Marja

Den långa resan.

Inside Out / Nick Veasey

rontgen3

En annan utställning på Fotografiska heter Inside Out av engelsmannen Nick Veasey. Han använder röntgenstrålar när han fotograferar sina objekt, eftersom han är intresserad av vad som finns under ytan. Han har hållit på i 25 år med denna speciella teknik, som ju inte är helt ofarlig. Han har byggt upp en studio med tjocka väggar och ingen får vara i rummet när motiven fotograferas. Han använder dessutom röntgenstrålar som är många gånger starkare än man de man använder på sjukhusen, eftersom han måste tränga igenom tjockare och kompaktare material än människokroppen. Stora saker måste demonteras och fotograferas i delar som sedan monteras ihop på fotografiet.

På bilden ovan är en bil, men han hade också fotograferat en hel buss.

rontgen

rontgen2

Jag fick ta två bilder av bussen, men på utställningen är den ett stort foto. Nick Veasleys största utmaning fick han av en stor designstudio i New York år 1998, nämligen att fotografera en Boeing 777 för United Airlines. Den fick levereras till honom nedmonterad i delar och han lyckades fotografera den i sin studio. Hans stora dröm nu är att få fotografera en tanker eller en rymdraket.

Han har också röntgat mer delikata motiv som fiskar, vattendjur och blommor. Här är en plattfisk och en bläckfisk.

rontgen5

rontgen6

Blommorna gillade jag mest. Många bilder var väldigt vackra.

rontgen7

rontgen8

rontgen9

Jag var lite kluven till den här tekniken. Jag kunde inte riktigt förstå drivkraften till att utsätta sig själv och sina assistenter för så stora risker för konstens skull. Visst var det kul att se röngenbilderna till en början, men sen blev det tråkigt upprepande när precis allt skulle vändas ut och in.

rontgen4

Ha en lugn torsdagsnatt <3

4 kommentarer

  1. Judy

    Happy February! 🙂 Such an interesting exhibit. The flowers are lovely and probably look nicer at the gallery. Have a great month filled with good health and happiness. Enjoy your evening. Hugs! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! Yes, it was a very interesting exhibition… Hope your February will be fine, too! 🙂
      Hugs!

  2. Ditte

    Här tyckte jag nog som du. Men en del bilder var väldigt spännande och tekniken väldigt speciell. Men jag satsade inte den mesta tiden just här.
    Tycker du fångat många fina bilder. Jag tror jag tog tre…
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Jag tar alltid många bilder och sen väljer jag ut de bästa. Kan inte låta bli, men sen tvärtröttnar jag och missar kanske några fina. 🙂
      Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.