Marja

Den långa resan.

Värmeböljan fortsätter.

nydalasjon7

Kvällarna är så vackra nere vid sjön. Den gula kanoten glider ljudlöst på vattnet och det är så lugnt att man knappt vågar andas. Jag brukar vänta till kvällen med att fara ut när det är så här varmt.

I dag var det också en varm dag… +27 visade min termometer i skuggan på balkongen. Det blåste lätt och jag konstaterade att det regnade små torra gula löv ner från björkarna vid varje vindpust. Det är så torrt nu så vi skulle verkligen behöva ett ordentligt regn.
Nu har temperaturen sjunkit till +17 grader och jag ska ha det lilla fönstret öppet i sovrummet i natt också. På morgonen tittar solen in och då är det skönt att rummet är svalt.

Jag var tvungen att hoppa av cykeln nere vid sjön och säga till en ung man som stod och skar näver från en björk. De var ett gäng som fiskade och skulle ha bete. ‘De andra killarna gör det hela tiden’, sa han när jag ifrågasatte vad han höll på med. Jag förklarade för honom att trädet inte mår bra av det, att barken är trädens hud… Han visste inte det och blev väldigt fundersam. Jag visade på ett par smala björkar som av någon anledning kapats av ett par meter upp och håller på att torka ihop och sa att de kunde ta nävern från de stumparna, men inte från friska träd. De andra killarna blev nästan rädda och gömde sig i buskarna.
För några dagar sedan fick jag hoppa av cykeln vid äventyrslekplatsen och upplysa en invandrarfamilj som grejade med en engångsgrill på gräsmattan om att det är eldningsförbud… De visste att det hade brunnit i skogen, men ‘barnen ville grilla korv’ och de hade ju vatten alldeles bredvid. Ja sa att de måste hälla vatten på grillen OCH på marken där den hade stått.

Jag vet, jag är en jäkla ordningspolis. Jag skriker på folk som kastar skräp på marken, paketerar soporna fel, cyklar på gågatan m.m. Och trots det säger min dotter att jag är en väldigt tillåtande person, att jag inte gnäller och kritiserar andra.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

2 kommentarer

 1. Ditte

  Visst är det ljuvliga kvällar nu! Jag tar ofta en promenad på morgonen och väntar sedan med att ge mig ut tills det är svalare. Men jag sitter gärna nere vid vatnet i skuggan och badar fötterne en stund på eftermiddagen.
  Jag tror dte är vikitgt att man rycker in och påpekar om man ser att det händer saker i naturen. Många vet inte och andra struntar i det de vet. Jag gör likadant.

  Önskar dig en njutbar torsdag.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, man får anpassa sina aktiviteter i värmen. Att sitta med fötterna i vattnet är väldigt skönt, då kyls så småningom hela kroppen av.
   Killarna som fiskade var alla invandrare och de förstod inte bättre än att använda nävern som bete. Det var faktiskt något nytt för mig… kanske gör de så i sitt hemland. De som grillade var lite fräcka och kom med undanflykter… de är försiktiga, det finns vatten och barnen vill så gärna. Jag försökte säga att eldningsförbudet gällde ALLA och att vi hade haft en skogsbrand i närheten. När jag var i Stockholm fick jag ett sms med SOS-alarm att det brann i skogen och att man skulle hålla sig inne och stänga alla fönster. Så nära var det.
   Ha en fin fredag!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>