Marja

Den långa resan.

Festen är över.

 IMG_20190105_141634

Festen är över… även på ett mer symboliskt plan, för på torsdag stängs den här återvinningsstationen. Markägaren vill använda marken till att ställa upp sina hyrsläp.

Det är den andra stationen som stängs nära mig. När jag flyttade till Tomtebo fanns det en återvinningsstation i slutet på Älvans väg i skogskanten. Den stängdes när man började bygga den nya skolan och arbetsmaskinerna behövde platsen som vändplats. Sen har jag i flera år gått till den här stationen vid OK Q8 och var ju så glad över att jag kunde göra det på samma väg som jag gick och handlade i min nya matbutik.

Vad händer nu? Vi blir hänvisade till stationerna på Ålidhem. Jag som inte kör bil… ska jag ta mitt material jag vill återvinna på bussen? Jag har googlat, men inte hittat en enda återvinningsstation här på Tomtebo, som ju är en stadsdel som expanderar hela tiden. Hur rimmar det här med att vi skall bli mer miljömedvetna?

Många fastigheter har miljörum med sopsortering, det hade vi där jag bodde förut, men just i mitt hus har vi ingen möjlighet till det. Vi kastar ner matavfall och brännbara hushållssopor i underjordiska behållare ute på gården och har ingen möjlighet/plats att ställa upp kontainrar för andra sopor.

Vem ska man kontakta? Kommunen? Firman som har hand om kontainrarna? Fortsättning följer…

Ha en lugn onsdagsnatt <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Trist ser det ju ut här. Verkligen bedrövligt. Kan förstå att man inte vill ha kvar detta. Men kommunen måste ju ordna med något. INtressant att höra vems ansvar detta är. Kanske er förening kan köpa in er hos en grannförening. Vi slänger matavfallet hos oss o sopnedkastet och sedan tas det vidare som hos er och återanvänds. Men vi har också två soprum för grovsopor på gården i låsta utrymmen.(Alltså inte för julgranar och möbler)
    Och det måste ju lösas.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Det här är dagarna efter jul- och nyår och så här brukar det inte se ut. Det var så många helgdagar så de hade inte hunnit tömma. Tvärtom har den här stationen varit välbesökt bl.a. av villaägarna där omkring och allt har varit välskött. Vi delar våra molucker med ett hyreshus som HSB äger mellan de två husen som hör till vår förening. När våra hus byggdes för 6 år sedan gjordes hyreshusets soprum med sortering om till garage och hyresgästerna hänvisades till våra molucker och de allmänna återvinningsstationerna. Stort misstag av HSB. Nu kommer alla troligtvis att pula ner allt i hushållssoporna…
      Umeå kommun har en plan som skall tas i bruk 2020-2021 då villaägare och fastighetsägare skall ta ansvar för allt sitt avfall. Kommer aldrig att fungera med tömning m.m. Firman som äger och sköter återvinningskontainrarna finns i hela Sverige och är ’miljöaktivister’, men behöver mark att ställa upp sina kärl på… och försöker samarbeta med kommunerna om detta. Jag ska ta upp detta på vårt nästa styrelsemöte och föreslå att vi sätter press på HSB som ju är fastighetsägare till våra hus.
      Ha en fin fredag <3
      Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.