Mats Nilsson, L

Historiska sanningar

50 år sedan, den 21 augusti 1968, ryssarna slog till mot Pragvåren, alltså dåvarande Tjeckoslovakien ledares försök att mildra kommunismens dödmansgrepp över samhället. Försöket slutade med sovjetisk ockupation. Det kom också, indirekt, att innebära en socialdemokratisk valframgång i Sverige samtidigt som Folkpartiet åkte på ett valnederlag.

I tider av oro tenderar folk att rösta på den sittande regeringen, samtidigt som man med hjälp av det som nu heter ”fake news” förstöra dåvarande folkpartiledaren Sven Wedéns valkampanj. Denne ville att Sverige skulle protestera i skarpare ordalag mot det sovjetiska övergreppet, men s lyckades misstänkliggöra hans krav. Det hotade neutralitetspolitiken, hette det. Vilket förstås var nonsens.

Men, men. Samtidigt som sovjets inmarsch kom att innebära fröet till kommunismens kollaps, kom så småningom även socialdemokraternas till synes betongtunga dominans inom svensk politik att krackelera. Det kan vi se nu när det bara är några veckor kvar till valet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>