Mats Nilsson, L

Framtidstankar

Så var nog ändå regeringsfrågan avgjord. S + MP med budgetsamarbete med C och L. Något som givetvis borde ha skett tidigare, men bättre sent än aldrig. Det får väl ses som läropengar inför framtiden. På andra håll i den demokratiska världen, avgörs regeringars sammansättning efter valet, beroende på hur valet går. Här tycks det som om man på en del håll frikopplar regeringsbildningen från valresultatet. Det bara SKA vara den eller den regeringen, även när väljarna sagt något annat.

Det betyder ingalunda att friden nu kommer att lägga sig över politiken. Tvärtom, kommer det att bli många och hårda debatter, om än med ett något ändrat mönster.

Från en liberal utgångspunkt gäller det att inleda processen med att dels försvara och förklara partiets position, och dels driva de frågor man står fri att göra. Det finns åtskilligt som inte ingår i den uppgörelse som nu börjat kallas JA. Det handlar då inte minst om demokratins grundläggande värden, i en tid med Trump och Brexit. Det är ett tema att använda sig av när det snart stundar val till EU – parlamentet.

Såväl demokratin som säkerheten i vår del av världen är något som vi måste inse inte kan tas för givna. I dag, den 16 januari 1547 kröntes Ivan den IV, mer känd som den förskräcklige, till Tsar av Ryssland. Såväl för ryssarna själva, som för omvärlden, var det ödesdigert. Ivan la grunden till Rysslands stormaktsposition. Något som vi har att dras med än i dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.