Mats Nilsson, L

Resor är bildande

Läser i dag att det finns tankar inom Region Västerbotten att göra en studieresa till Hongkong. Det finns dock inget förslag än, men det hindrar (givetvis) inte att reaktionerna redan har varit starka. Inte helt överraskande är de allra flesta som yttrat sig emot sådana tankar.

Exakt vad den här resan skulle ge, går knappast att bedöma innan det finns något program eller någon redovisad kostnad. Men generellt sett, är resor inget man bör fördöma på förhand. Tvärtom borde det väl ses som något positivt att politiker och tjänstemän på det sättet ser till att lyfta blicken och skapa nya kontakter i omvärlden.

Mina egna erfarenheter av sådant är begränsade, för att uttrycka det milt. Senast var det en resa till Lycksele i egenskap av ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Men så mycket har jag fått erfara genom åren, att resor så gott som alltid ger någonting som man kan ha nytta av.

Sverige är en litet land, starkt beroende av omvärlden för att vi ska kunna vidmakthålla och helst utveckla både välstånd och välfärd. Rörlighet för allt från varor till människor spelar här en viktig roll.

Vidare spelar kontakter med omvärlden också en stor roll för att minska misstro och fördomar. Något som i sin tur är en del av att upprätthålla freden. Både här och på andra håll.

Den 31 januari 1308 var det inte så fredligt här. Den sittande kungen, Sverker, besegrades i slaget vid Lena av Erik Knutsson, som därmed intog tronen. Att byta regering var inte nödvändigtvis lättare eller smidigare förr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>