Mats Nilsson, L

Förr och nu

I dag är det ett datum att minnas. Det var en händelse som var en vändpunkt i Nordens och Europas historia, och som fick efterverkningar som gäller än i dag.

Den 26 februari 1658 slöt Danmark och Sverige fred i Roskilde. I och med det förlorade Danmark, för alltid skulle det visa sig, inemot 40 procent av sitt territorium. Skåne, Blekinge och Halland blev svenska besittningar.

Maktbalansen i Norden hade därmed på ett avgörande sätt tippat över till svensk favör. Den svenska stormakten skulle så småningom gå i putten, men det tidigare Östdanmark förblev svenskt.

Sverige som nation har givetvis haft stor glädje av att ha dessa landskap inom våra gränser. En baksida är att vi i motsatt fall hade sluppit blekingen Åkesson, men man kan ju inte få allt.

Faktum är att denna historiska omständighet är ett av få exempel på att ett land har lyckats med att införliva ett ockuperat område och göra det till en del av det egna landet. Däremot finns det åtskilliga exempel på motsatsen.

Ingen ska tro att det var en enkel process, tvärtom. Förutom att danskarna gjorde flera försök att återta det som gått förlorat, hade svenskarna dessutom att hantera uppror i form av snapphanekrigen där folk i områdets norra delar reste sig mot svenskarna med vapen i hand.

Upproren slogs ner med en grymhet som inte står det som nu pågår i exempelvis Syrien efter. Ett exempel på det var att tillfångatagna upprorsmän spetsades, det vill sägs fick en spetsig stör inkörd längs ryggraden och ut genom nacken, för att sedan få hänga där tills de dog.

Samtidigt ägnade man sig åt en intensiv försvenskning, inte minst genom kyrkan, och en omfattande propaganda. Processen innehöll både piska och morot.

Det finns alla skäl att tänka på detta i dag när debatten om den så kallade ”IS – svenskarna” är intensiv och när det som ett slags självklarhet sägs att det är väl bara är att låta dem stanna där. Precis som om vi inte har ett ansvar för våra egna medborgare, alldeles oavsett vad de har gjort sig skyldiga till.

På 1600 – talet tvekade man inte inför uppgiften att göra skåningar, blekingar och hallänningar till svenskar. Man kan tycka vad man vill om det, men det gjorde man likväl. Varför skulle det vara så att vi inte skulle vara kapabla att hantera de problem vi ser i dag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.