Mats Nilsson, L

Fakta i målet

När jag hör om Trumps lilla ”gåva” till Netanyahu, alltså den del av Golanhöjderna som Israel erövrade i junikriget 1967, drar jag mig till minnes en resa till Israel som jag deltog i för ett antal år sedan. Vi var ett gäng journalister som reste runt och tittade på allt från Masada och Döda havet (där det rådde en hel del aktivitet) till – just det – Golanhöjderna.

I samband med Israels tillblivelse 1948 angreps landet omedelbart av arabstaterna. Israel slog tillbaka angreppen, men kunde ändå inte hindra Jordanien från att ta det som skulle bli känt som Västbanken, Egypten från att ta Gaza och Syrien från att att behärska Golanhöjderna, varifrån de kunde beskjuta i stort sett hela den galileiska slätten nedanför. Något man också gjorde varje dag under hela ”vapenstilleståndet” fram till 1967.

Junikriget 1967 inleddes i praktiken några år tidigare genom det som kom att kallas vattenkriget. Syrien agerade för att leda bort Jordanflodens källflöden på Golanhöjderna, något som givetvis skulle vara förödande för Israel. En som var med om att försöka förverkliga detta, som misslyckades, var en ingenjörsutbildad egyptier vid namn Yassir Arafat.

Vid besöket på Golan, var vi på en kibbutz där det tidigare funnits en syrisk armépostering. En bunker fanns kvar, där någon syrisk soldat, säkert uttråkad, hade klottrat på väggen. En gammal kanon fanns också kvar.

Det var lugnt vid den syriska gränsen, fick vi veta. Den nuvarande tyrannens far, Hafez Al Assad, satt då vid makten och tillät inget som kunde rubba jämvikten. Alla har varit fullt på det klara med att något återlämnande kommer det inte att bli utan säkerhetsgarantier.

Trumps elefantinhopp kommer – i bästa fall – inte att leda till något alls. I sämsta fall till ett krig som ingen vill ha.

Den 25 mars 1809 slöts konventionen i Kalix mellan Ryssland och Sverige, vilket innebar att Sverige la ner vapnen. Finland var därmed förlorat. Det var givetvis en katastrof, men stundtals är det bättre att erkänna en katastrof än att stoppa huvudet i busken och vägra erkänna fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.