Mats Nilsson, L

Åkessons fånerier

Så var det oktober och vi är hemma igen efter en resa till Amsterdam för att hälsa på dotter Kristin. Regn och blåst var det där, och så är det här också. Man får ta det som det är, med regnkläder och paraply.

Ser att Åkessons gäng har ondgjort sig över att kyrkan har haft den, i deras tycke, dåliga smaken att blanda sig i politiken. Man kan ana att det är budskapet om alla människors lika värde som inte riktigt passar. I vilket fall som helst är det tydligt att kyrkor och samfund ska nöja sig med att predika tro och inte uttala sig i världsliga spörsmål. Åtminstone om Åkessons vilja ska råda.

Som varande ateist, finner jag ingen anledning att dividera teologin som sådan, men så mycket är då säkert att politik och religion har hängt ihop som ler och långhalm genom historien. Det finns det många belägg för, inte minst Amsterdam.

På ett ställe i Nederländernas huvudstad finns ett museum i ett av stadens kända kanalhus från 1600 – talet. På övervåningen finns en katolsk lönnkyrka, byggd 1663. Detta sedan kalvinisterna tagit makten och bestämt att nu var landet och staden protestantiskt. Kyrkan kallas Ons´ Lieve Heer op Solder, vilket betyder Vår käre herre på vinden.

Tänker på detta när jag tar del av Åkessons fånerier. Han är bara en i raden av alla de självutnämnda ordningsmän (det brukar ofta nog vara just män) som vill tillhålla vad folk ska tro eller inte tro på. För de som ville behålla sin katolska tro och utöva den i 1600 – talets Amsterdam, var det förenat med stora risker. Katoliker fördrevs, eller råkade ut för något än värre.

Religionskrigen i Europa som rasade på den tiden, var förödande för vår världsdel. Självfallet var det lika mycket politik som religion med i bilden. Den 1 oktober 1666 anföll svenska trupper ledda av Carl Gustaf Wrangel den tyska staden Bremen. Staden hade blivit en svensk besittning i och med att fred slöts efter 30 – åriga kriget 1648, men Bremen var inte riktigt med på noterna. Som tur var för alla slöts fred i november.

30 – åriga kriget hade slutat med att man kom överens om att både protestanter och katoliker skulle leva sida vid sida i Tyskland. Det krävdes alltså 30 år av krig för att uppnå det man kunde ha bestämt från början, på det att ingen behövt gömma sig på vinden eller någon annanstans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.