Den blanka rösten

En fråga jag under en längre tid funderat på är Kultsjödalens låga valdeltagande i våra allmänna val. Senaste valet låg deltagandet i vårt distrikt på dryga 74 % och Vilhelmina som helhet snittade kring 84 %, ungefär som rikssnittet.

Vad beror det på? Tycker vi inget? Finns det inget parti att rösta på?  Är det för långt och krångligt för att rösta eller ids vi inte pga ren och skär lathet?

Skälen kan vara fler än så men jag tycker att det är dags att vi tar oss i kragen och höjer vårt deltagande till höstens val. Tycker du att det inte finns något parti som passar dig så rösta ändå med en blankröst. Den blanka rösten fyller en funktion.

* Många blanka röster – Ta er i kragen ni etablerad partier! Skärp er! (och har man tagit sig så långt kanske nästa steg blir att engagera sig och förbättra ”sitt” parti).

Sverigedemokraterna gynnas av ett lågt valdeltagande och en nog så god anledning kan vara att lämna en blank röst för att försvåra för dem. Jag vill iaf inte ha in dem i vare sig det ena eller andra sammanhanget.

Detta är ett område där jag tycker ALLA etablerade partier kan skriva under och hjälpas åt för att höja vårt valdeltagande hösten 2014.

 

Gråmulet, + 3,7 grader ute med blåst och nu ska jag ut och vittja nät med barnen!

Källor:

http://www.val.se/val/val2010/statistik/#slutligt

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resultat_i_riksdagsvalet_i_Sverige_2010

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.