Borgerlig valfrihet

Det går inflation på den borgerliga sidan att använda ordet valfrihet och man framställer det ofta som att det ”inte ska vara politiker som ska bestämma valet av…” än det ena och än det andra. Individens frihet ska inte besudlas av politiker. Må så vara. Denna frihetstörst målar man upp, gärna tillsammans med nostalgi, rutiga dukar och rosa skimmer. Och visst låter det fint.

Frihet för vem?

Den borgerliga friheten sträcker sig till den välbeställde, den utbildade, den som bor på rätt ställe…. osv, osv.

Utredning på utredning visar på att den som inget har, har ingen frihet att välja i det borgerliga Sverige.Eller för att ta ett citat från bibeln: den som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har”.

Tom. vår utbildningsminister Jan Björklund ”berättade” för en skock (ca 2500) mattelärare ”det är inte era barn skolan ska vända sig till. Era barn kommer att klara sig”. Det är dom som inte har högutbildade föräldrar, de som inte har föräldrar som pushar sina barn som skolan måste hjälpa”.  Vad menar han med det? Jo:

Skolan har misslyckats (och därmed herr Björklund som ytterst ansvarig) med att fånga upp en hel skrälldus med barn som inte klarar skolan och går ut med ofullständiga betyg. De som inte valt friskola, de som bor ute i förorten eller glesbygden, för den delen, de som inte har föräldrar med en tjock plånbok.

Ja men skyll er själv då! Varför har inte använt valfriheten och valt skolorna där betygen är goda. Skolorna där det finns högpresterande elever, där stöket inte finns, där eleverna inte har ett helt alfabet i diagnos och inte är i behov av specialpedagoger, där föräldrarna är på den övre delen av inkomststegen, där etniciteten i huvudsak är svensk. Jag tror ni fattar var jag vill komma.

Valfrihet på lika villkor?

Tyvärr har vi inte lika villkor och här finns en ideologisk skillnad. Alla tar inte för sig, är aktiva och väljer, har inte möjlighet att välja. Vem står på deras sida? Ja inte är det borgarna. Ska det till en skillnad så behövs ett regeringsskifte till hösten.

Denna ”valfrihet” man pratar om från borgerligt håll är:

Orättvis – Alla har inte samma chans och förutsättningar.

Dyr – Varför är det så att varje gång Reinfeldt avreglerar och säljer ut så står riskkapitalbolagen i kö som en hög glupande vargar för att få del av kakan som avregleras och reas ut. Russinen i form av det lönsamma vill man åt, men det som inte lönar sig ska det allmänna och vi skattebetalare stå för. 10 000 kr-frågan: Varför finns det så få privata vårdcentraler och friskolor i inlandet? (och ja, jag vet att vi har en i Vilhelmina OCH jag ifrågasätter inte deras insatts).

No dollars, no dineros att tjäna på inlandsbon = No valfrihet.

Osolidarisk – ”Köp dig en gräddfil! Vad som händer utanför är inte mitt bekymmer! Se bara till att städa bort smutsen när jag kommer”.

Såg igår att bl.a. Academia skulle höja sitt vinstuttag från sin skolkoncern. Är det i deras fickor våra skattekronor ska gå?

Vi har haft en borgerlig regering sedan 2006. På vilket vis har detta gett oss valfrihet i Kultsjödalen och Vilhelmina?

Nä återigen så behövs ett regeringsskifte till hösten för att hejda detta ekonomiska vansinne.

Flera plusgarder sedan några dagar. Det blåser som f-n. Vad blir det av årets påsk?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.