Plats 289 av 290

Hade inte Fredrik & Co och deras brist på sjukskrivningar kommit i vägen ikväll så hade detta blivit min fundering. Nåväl. Efter att ha sansat mig så…

Svenskt näringsliv kommer varje år med en enkätundersökning då det gäller Sveriges kommuner och det företagsklimat som råder. För Vilhelminas del är det en dyster läsning då vi placerar oss på plats 289 av 290. Enkäten bygger på 12 ”områden” då det gäller företagande och är du nyfiken så följ länken nedan.

Som bäst har Vilhelmina legat på plats 242 (år 2008) och under de senaste sju åren??? så vi har harvat nere i bottenträsket en bra tid, men nu är det snart så dåligt som det kan bli av Sveriges 290 kommuner.

Det jag finner intressant är:

* Tele och IT-nät har sjunkit som en gråsten med 138 platser (från plats 37 till 175) på ETT ÅR???

Nu bygger vi ut bredbanden ännu mer och har väldigt goda IT-förutsättningar vad jag vet, men hur har det varit med telekommunikationerna? Bedrövligt! Iaf om man ska tro media och bloggar (inkl. mig själv). Kan någon vettig människa komma med en förklaring till detta ras?

* Av de tolv områdena handlar fem om attityder till företagande och de är usla.

Det är näst intill botten på alla fem. ”Bäst” ligger skolans attityd till företagande på plats 251 (men som rasat med 106 platser på ett år). Sämst ”allmänhetens attityd”, plats 290!!

Jag har skrivit om detta tidigare och jag tror att den spegling VI själva ger av Vilhelmina med ett ständigt gnällande, där allt (skola, sjukvård, politik, you name it) är dåligt, ger negativ genomslagskraft på dels vår egen självbild, men även utomståendes bild av Vilhelmina. Det gynnar inte företagande och investeringar.

Vilken roll har politiken och politikerna i det hela?

Ja säkert en hel del men som jag ser det så finns det ingen anledning för någon att slå sig för bröstet. Resultaten har inte varit direkt lysande under den period som går att se i mätningarna. Men en självrannsakan kan nog vara på sin plats. Både på förd politik och beteenden i alla partier.

Åtgärder måste till för att stärka företagarklimatet, men en del till att lyfta det här tror jag ligger i vår självbild och våra attityder, och där vi har ett kollektivt ansvar.

Jag ser mer än gärna kloka människors kommentarer i detta, för det är väldigt angeläget!

Källa:

http://www.foretagsklimat.se/vilhelmina/enkatfragor

4 kommentarer

  1. €dor

    Svenskt Näringsliv vet inte vad de pratar om. Stefan Fölster är en hycklare som verkat inom svenskt näringsliv. Invandringsmottagande och tillväxt hörde ihop gick han ut med. Har inte V-mina uppfyllt det kravet på flyktingmottagande? Det tycker jag, frågan är när kommer tillväxten och vad menar man när man gör olika statistiska undersökningar? Har vi vanvård som det nyss visats hur olika ”profitörer” runt om i (södra)-Sverige sysslar med. Okej nyföretagande, men ingen kvalitet inom vården. Men visst kunde vi vara bättre på skalan.
    http://bojkottaaftonbladet.wordpress.com/2013/02/03/stefan-folster-sprider-myter-och-falska-rykten/

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Jag har väl aldrig varit någon vän av Svenskt Näringsliv (gamla SAF). Själv var jag under min aktiva tid med en tid i småföreatagarna om jag minns rätt (det börjar vara ett tag sedan).
      Grejen är nog den att det som vanligt finns många saker som samverkar då det blir på detta viset.
      En annan intressant sak är hur det statistiska underlaget ser ut? Jag kunde inte hitta några siffror.

      • €dor

        Jag blir också konfunderad över de som säger sig vilja ha mer företagande men samtidigt aktivt stoppat det som skulle blivit ett lyft för V-mina. Det kallar jag hyckleri. Dessutom har vi inte bra många företag sedan tidigare, om också människor överlag får mer i plånboken, även pensionärer är människor som handlar och behöver service och som inte nödvändigtvis behöver sitta inlåsta utan rör på sig på samhället, om inte denna ”svångremspolitik” från regeringen hade varit och som drabbar glesbygder som oss värst hade saken varit en annan.
        Att ensidigt påpeka ett fel i endera eller andra riktningen som orsak till problemen håller inte. Och IT och Data, vi har ju haft några såna företag tidigare här, men inga familjeförsörjare har ju ”råd” i längden jobba på såna ställen. Ackordslöner och minilöner långt under vad som utgår på ett ”vanligt jobb”. Man kan väl starta upp hur många jobb man vill om man slipper betala löner, men alla idag vet hur dyrt allting är eller att varför man jobbar är oftast för att överleva. Jag säger ingenting om att det är dyrt ha anställda och ett stort ansvar men reglerna om löner och anställningsvillkor gäller väl lika för hela Sverige? Sedan är det ju ingen som har något nytt komma med, idéer till olika projekt. Kanske nyanlända som inte fått allt i händerna i livet kan rycka upp företagandet i V-mina?

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Hej Edor!

          Jag tror att det mer gäller kommunikationsmöjligheterna när det gäller tele och IT och inte själva företagen. Men jag kan ha fel.
          Vem vet vad de nyanlända kommer med. Tyvärr så utnyttjas deras kompetenser allt för dåligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.