Vilket apotek väljer du att gå till?

Häromdagen blev det tal om apotek (och i tidningen verkar det även finnas en hel del kritik från allmänheten)och jag känner att det är ett hån mot oss glesbygdsbor och är ett typiskt exempel på Allianspolitik då allmän service ska skötas av marknadskrafterna.

2009 införde alliansregeringen med buller och bång Apoteksreformen som skulle ge ökad tillgänglighet, valfrihet (ack detta lilla ord som man älskar att använda från borgerliga politiker) och billigare läkemedel. Om jag inte minns fel var det mycket rabalder om samma gamla vanliga visa med att apotek såldes ut till privata aktörer till underpriser. Det var åt h-vete men är historia och det löns inte att gråta över spilld mjölk.

Jag har inte hört någon jubla över billigare läkemedel, men nu kan du välja vilken mack du vill köpa dina Alvedon på. Och det är bra. Men tillgängligheten och valfriheten för receptbelagda mediciner? Vad blev det av valfriheten?

I våra storstäder har valfriheten ökat markant. Där har apoteken vuxit upp som svampar och jag missunnar inte dem det, men hur är det för vi andra som inte bor i städerna?

Från borgerligt håll vill man hela tiden framhålla att sossar inte förstår att företagande och företag måste gå med vinst och att  vi är emot rätten för individen att välja fritt. Vi sossar förstår detta och tro mig, vi vill också kunna välja. Men då det gäller glesbygden så funkar inte detta borgerliga recept:

Hur många apotek att välja mellan har du käre glesbygdsbo? Köper du dina mediciner i Storuman, Lycksele (de har faktiskt två apotekt. Ett i var ände av centrum) eller Vilhelmina? 

Det är den valfrihet du erbjuds då marknadskrafternas vinstkrav inte räcker till.

Socialdemokraterna vill ändra en del för att förbättra apoteksmarknaden och även för oss glesbygdsbor:

  1. Ge Apoteket AB ett utvidgat uppdrag och ett uttalat samhällsansvar
  2. Hemleverens när 24-timmarsreglen inte följs
  3. Satsa på kompetensutveckling för apotekspersonalen
  4. Krav på gemensamt lagerstatussystem
  5. Tillhandahåll information om läkemedel som tas bort från förmånssystemet
  6. Säkra den geografiska tillgängligheten

Som tur är har du valfrihet då det gäller höstens val :-).

Vill du läsa mer så följ länkarna (läkemedelsverkets rapport kom nu i slutet på april):

Källa:

http://www.lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2014/RU%20-%20Apoteksombud%20-%20Rapport%20fr%C3%A5n%20L%C3%A4kemedelsverket%20-%2029%20april%202014.pdf

http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Sex-steg-mot-en-fungerande-apoteksmarknad/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.