Lever du för att arbeta?

I fredags ställdes jag med flera inför ett positivt problem:

En fembarnsfamilj som kan tänka sig flytta upp till Saxnäs/Kultsjödalen, men var ska dom bo?

Man kan tycka att det första som skulle dyka upp i skallen är vad dom ska jobba med?

Hur tokigt det än låter ser jag jobb som ett inte lika stort problem som ”bostadsbristen”. Visst vore det bra om vi hade en gynnsam arbetsmarknad men det har vi inte, och det får vi leva med för tillfället i alla fall. Folk som har klivit över tröskeln och går mot strömmen och vill flytta till Saxnäs fixar sin utkomst på något sätt. Jag kan bara ta mig själv som exempel, men det finns många fler i vår lilla by. Bara efter ”min väg” finns en handfull familjer. De har ingen speciell anknytning till byn men har av någon anledning (antagligen samma som min egen) sett sin framtid här. De jobbar med lite utav varje, är egenföretagare eller både och. Alla är vi överlevnadskonstnärer.

Då det gäller att leva och bo har jag ofta fått höra att: ”Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna som gör det” och det stämmer många gånger in på fjällbon. En farbror till mig frågade mig: ”Lev du för å arbet, eller arbet du för å leva”? En klok fråga tycker jag.

Om du arbetar för att leva och ser andra värden i livet än materiella, finns det kanske en möjlighet att du kan bli fjällbo.

Få är vi som ligger  överst i kvällspressens inkomstligor (fast det finns några) med det är en värdsliga sak som Karlsson sa. Det är då det gäller ”mjuka värden” vi ligger i topp, men om det skrivs det just inget om.

Men visst måste det vara en paradox att en bygd som präglas av utflyttning har svårt att finna bostäder till de som vill flytta hit?

Under många år har det varit stört omöjligt att få tag i ett hus iaf. i Saxnäs med omnejd. Hus där folk dött ifrån har blivit arv till barn som bor runtikring vårt avlånga rike och vill ha ett fritidshus att komma ”hem” till på vårvintern och semestern.

Sedan några år har ett nytt tomtområde öppnats upp med 66 tomter (hur många som är sålda idag vet jag inte) och det har börjat byggas på en del av dem. Och byggs det hus kommer det så småningom att bli någon form av bostadsmarknad. Sedan får vi se vad den kommer att leda till. Redan nu kan jag säga att OM något hus säljs så är det till ett relativt högt pris jämfört med Västerbottens inland. Och som nybliven småbarnsfamilj kanske man inte vill börja sitt nya liv med osäker inkomst och ett miljonlån.

Hur ska vi i Saxnäs/Kultsjödalen kunna hjälpa till med den här familjen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.