Är du låginkomsttagare/medelinkomsttagare?

Då bär dina skattepengar upp en mycket stor del av det som är kvar av det svenska välfärdssamhället.

Sverige har genom tiderna efter kriget haft ett progressivt skattesystem där man ofördelat från de med höga inkomster till de med låga inkomster. 1998 låg Sverige på en 4:e plats i Europa då det gällde att omfördela pengar via skattesystemet mellan hög och låginkomsttagare.

Göran Persson var med och ”bidrog” med att avskaffa både arvs och förmögenhetsskatt  under början av 2000-talet och 2008 låg vi sist i ovan nämnda mätning. Men något hände även hösten 2006 som spädde på det hela ännu mer. Hm??? Vad kan det ha varit?

Jan Guillou hade en inkomst på runt 13 miljoner ifjol och betalade ungefär hälften i skatt (och då betalade han FRIVILLIGT mer än han måste den gamle vänsterradikalen) men med låg skatt på kapitalinkomster, slopad förmögenhetsskatt etc, etc så blir det så här. Guillou konstaterarar torrt:

”En fjärdedel av befolkningen springer benen av sig för att se till att jag tjänar mera pengar för att inte tala om de som är betydligt mer förmögna än vad jag är”.

Anders borg däremot, tycker att:

”Det är viktigt att vi håller ihop samhället men det är också viktigt att vi belönar människor och ger dom incitament och drivkrafter att arbeta, utbilda sig och investera därför att det är det som bygger reallönetillväxt”.

Ja man kan ju uttrycka sig så och jag kan hålla med till viss del. Det SKA löna sig att arbeta, men måste ”incitamenten” innebära att det ska vara sådana ENORMA skillnader i inkomster. Där håller jag INTE med och anser att dessa klyftor inte ”håller ihop” vårt samhälle utan i stället leder till ökade motsättningar och sänker nationen Sverige.

Källa:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/borg-om-inkomstklyftorna-viktigt-att-vi-belonar-manniskor

http://www.svt.se/nyheter/val2014/ny-studie-stor-forandring-av-skatterna

http://www.svt.se/nyheter/val2014/jan-guillou-kan-bestamma-min-egen-skatt

 

 

En kommentar

  1. €dor

    Persson e non litt´n högerman. Friskolor, € och annat som han står för. Lite falsk med andra ord.
    Borg han springer och flänger me byxbena. Bara fanskap hela högen. Bort med hela skiten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.