3 av 4 i Kultsjödalen har ingen åsikt om EU

Såg en del intressant statistik i VF (papperstidningen, och jag hittar inget på nätet som kan verifiera det hela) nu idag om EU-valet. Det var en del om MP och SD men det som fångade mitt intresse var länets lägsta valdeltagande:

Valkrets Vilhelmina – Saxnäs; 23, 7 % valdeltagande. Mindre än var 4:e röstberättigad Kultsjödaling röstade i EU-valet??? Vars var ni andra? Har ni ingen åsikt? Eller tror ni att ni kan ändra det hela från köksbordet?

Jag är fullt medveten att detta är att sticka ut hakan men jag tycker att det är bedrövligt lågt. Dikanäs låg 12 % högre än oss och de borde vara jämförbara (runt 35 % om jag inte minns fel, och redan det är lågt anser jag).

Det har kampanjats under en månads tid om vikten av att rösta men det verkar gått spårlöst förbi i vår dalgång. Även om vi lever i utkanten/obygden, kalla det vad ni vill, så ska ingen tro att vi inte påverkas av det hela.

Har ni ingen åsikt även inför höstens val?

 

 

 

4 kommentarer

  1. €dor

    Tittar vi på resultatet både för Kd och Sd drar då jag mina egna slutsatser. De som röstade med Sd är emot EU och de som röstade för är Kd. Deras nya EU-kandidat är populär. Samtidigt förmodar jag de flesta som är med i Kd har bra utbildning/tjänar bra och eller är egna företagare. Men visst kan det finnas ”vanligt folk” också, mindre begåvade 🙂

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Ja hur begåvade de är kan jag inte säga, men jag tror nog de följer genomsnittet i övrigt. Min erfarenhet är att fjällbon är tämligen jordnära, och jag tror att många förfasas över SDs framgångar, men i vårat valdistrikt så röstade 6 personer på SD vilket blev 7 % i slutändan??.(http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/EU/Valgrafik/#/graph=procent&area=24620118 . Nu har jag hittat en länk!) Jag vill inte tro att dessa siffror speglar Kultsjödalingen i gemen, men jag har skrivit om det tidigare, är du missnöjd? Använd den blanka rösten!

  2. Ulf Åström

    Med lite illvilja skulle det gå att påstå att 76,3% av röstberättigade i Saxnäs valdistrikt är helt nöjda med EU.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ulf!
      Ja om de är nöjda vet jag inte, men åsikter lär de ha. Det brukar ju vara så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.