Sopor

Det har skrivits en del på sistone om det sista fullmäktigemötet och det politiska klimat som råder i Vilhelmina.

Igår gjorde jag slag i saken och satte mig för att titta på den webtv-sändning som gjordes av måndagens fullmäktigemöte. Inte ett av mina klokaste beslut kan jag tala om. Det är svårt att inte ha en åsikt, men jag lämnar det hela utan kommentarer och lovar återkomma i höst om jag blir invald i ovan nämnda fullmäktige. Normalt brukar jag lägga ut länkar för den som är intresserad, men nu kära läsare får du söka själv efter denna sändning. Varför? Jo, för att jag bryr mig om dig :-).

Nu till något roligare och mera jordnära för våra medborgare i Vilhelmina kommun:

SOPOR

Under ett antal år har detta varit ett ämne som debatterats hett och tills för några år sedan hade vi gröna containers som alla fick slänga brännbara hushållssopor i. Ett bra system tyckte jag om det inte var för den lilla detaljen att en del missförstod det här med hushållssopor och brännbarhet.

Dåvarande tekniska chef var uppe och förklarade att sopor SKULLE kunna vara en affär för kommunen då de köps upp och förbränns. Detta förutsätter dock att soporna INTE behövs gå igenom på jakt efter cyklar, schaggsoffor, porslin osv, osv. Med dessa ”sopor” i soporna så blev en inkomst en utgift. En dyr sådan. Något måste göras. De gröna containrarna togs bort och hushållen fick börja använda gröna behållare och soporna vägs. Är du duktig på att sortera och kompostera får du betala mindre. Rättvist så det förslår.

Problemet har varit de sopor som fraktas hit av våra gäster/ turister. Jag har hört runt i kring där folk har ute sina gröna kärl och fått dessa fulla av förbipasserande turister. Hur tänker man då man utnyttjar en annans soptunna och låter den betala för soporna? Bättre än att låta de vara ute i det fria? På mig biter inte detta argument.Har man lyckats frakta runt sina förpackningar fulla med mat, dryck  odyl. är det konstigt att man inte kan göra det då förpackningarna är tomma. Det är samma princip som då man är ute på en fjällvandring. Det som följer med ut, följer med hem.

Nåväl. Det är som det är.

Jag for på Plass`n igår och på väg ned så såg jag en ny, fin container med en skylt: ”Turistsopor”. Vidare var containern försedd med ett runt lock med handtag modell ”hyreshussopnedkastslock” (långt nyuppfunnet ord för dom som gillar att svänga sig med sådana. Finns ej i SAOB).

Jättebra tycker jag. Men vad menas med turist? Ja inte är det permanentboende och fritidshusägaren i vår dalgång. I detta fallet är det de som passerar med sin bil eller med husvagn. VI andra vet vad vi har att göra med våra sopor. Jag skulle vilja se ett förtydligande uppsatt på nämnda container och sedan får vi se var vi landar någonstans. Missköts den så lär den plockas bort. Så enkelt är det.

Det finns många skeptiker då det gäller detta, och faktum är att jag hör till dem, men låt mig ha FEL! Visa att det går att få det att funka. Att folk läser och tänker sig för innan de kastar sina sopor. De flesta kan detta, men det är några få…

På mina turer runt i byn så kommer jag att vidtala personer som INTE sköter detta, och jag hoppas att mina medmänniskor i vår dalgång har kurage att göra detsamma.

Ingen gillar att ha det skräpigt runt sig, så ta reda på dina sopor på ett bra sätt.

Lite varmare idag med kvicksilvret på hela 9 grader.

Jag ska försöka få till en ny bild till framsidan innan midsommar. Tillsvidare får ni hålla till godo med nuvarande och den känns passande med tanke på vädret.

En kommentar

  1. Göran Jonzon

    I den administrativa styrningen av sopavgifter har det framkommit att ett antal hushåll i kommunen inte har lämnat ett enda kilo hushållssopor i sina tvångspåförda gröna soptunnor.
    Det går tydligen inte för sig alls !
    Men som jag känner en del av dessa hushåll består de av ansvarsfulla personer, som aldrig skulle kunna tänka sig att vare sig dumpa sina sopor hos någon annan, eller på en gammeldags ”ratkas” i skogen.
    Tvärtom har de nått så långt i sin sortering att det inte bidde något kvar att stoppa ned i den gröna tunnan.
    Ett viktigt steg är att undanbe sig reklam på bestruket papper.
    Vanliga dagstidningar fungerar utmärkt som tändare i vedpannan.
    Övriga förpackningar går ju att finna plats för i containerna i Vilhelmina.
    En förbrukad tandborste lämnas väl lämpligen som hårdplast ?
    Matavfall gör sig bäst i hundens matskål eller i den egna komposten.
    Var gamla utslitna kläder tar vägen har jag däremot inte riktigt full koll på ?
    Men sammanfattningsvis kan jag konstatera att för den som tillbringat hela sin uppväxt och uppfostran i det urbana sättet att konsumera, kan våra betydligt enklare vanor te sig suspekta.
    Men målet måste väl vara total återanvändning ?
    Då ska väl soptunnorna bli ett minne blott ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.