Brandlukt i kläderna

Det är några år sedan jag slutade i räddningstjänsten här i Saxnäs, men igår blev det allvar.

En granne kom springande och berättade mitt i middagen att det brann i skolan och det blev till att lämna allt i rödaste rappet. Hennes barn hade sett hur det brann i väggen på skolan och släppt allt, sprungit hem där det larmades. Mycket rådigt gjort!

Mycket riktigt. Utanför skolköket brann det i väggen och det blev fullt pådrag. Räddningstjänsten kom inom 3 minuter och insatsen drog igång med slangdragning, vattensprut och sist ventilering. Jag och grannen hjälpte till allt vad vi kunde och fler anslöt eftersom. Gamla takter kom tillbaka och snart kom den gamla bekanta röklukten från kläderna.

Branden som satt i väggen var snabbt släckt och röken låg tät i skolan.

Efter omständigheterna verkar det ha ”gått bra”. Ett par kvadratmeter vägg gick åt pipan, men sedan lär det bli en del rökskador. Hur mycket lär framtiden visa.

Vad hade hänt om branden startat ett antal timmar senare, eller på natten? Eller under midsommarhelgen?

Personalen från räddningstjänsten var snabbt på plats. Först Jourstyrkan på 2 man. Sedan kom det fler, men…

För ett antal år sedan slogs undertecknad + en del andra (bl.a. ägarna till dåvarande hotellet i Klimpfjäll) för att behålla räddningstjänsten då man ville lägga ned och göra räddningsvärn av räddningstjänsten i Saxnäs. En mycket viktigt skillnad mellan värn och jourstyrka är just ständig jour och anspänningstiden som inte tillnärmelsevis går att jämföra med en ordinär räddningstjänststyrka. Ett i mitt tycke idiotiskt tjänstemannaförslag (känns det igen?) som var dåligt förankrat i verkligheten, men som inte blev verklighet som tur var.

Undertecknad skrev ett antal brev bl.a till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för räddningstjänsten och påpekade det orimliga i det förslag som förelåg, och som presenterades för politikerna i kommunen. Man lyssnade och insåg det orimliga i det hela. Det blev ett nytt förslag som nu inbegrep en omorganisation med en spetsbil och en del annat. Senare byggde man en ny brandstation som ett led i att få ned hyreskostnaderna. Slutresultatet blev att vi fick ha kvar räddningstjänsten i Saxnäs och det var bra.

Vad vill jag säga med detta?

Att på små ställen som vår dalgång tex, måste man kämpa för allt, men att det går att förändra och påverka, men det gäller att plocka fram goda argument för sin sak. I detta exempel lyssnade man och hade man inte gjort det så hade skolan mest troligt varit ödelagd nu.

GLAD MIDSOMMAR!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.