Vilka delar ska säljas ut i Vilhelmina?

Läste ”tre frågor till partierna” där jag speciellt tyckte att fråga 3 var intressant:

Vilka delar av den kommunala verksamheten går inte att att konkurrensutsätta i Vilhelmina?

Det tycks råda en viss oenighet inom Allians i Vilhelmina i denna fråga. Vissa vill, och vissa kanske vill eller som Kd skriver ”Ingen privatisering av kommunal kärnverksamhet är aktuell”. Men vad gör KD om de andra Alliansarkompisarna vill sälja ut?

PA vill behålla vård, skola och omsorg i kommunal regi.

Piratpartiet luddar på och vill inte säga rakt ut vad man anser. SD på samma visa. Men de lutar mer mot utförsäljning.

Och nu 10 000 kr-frågan?

Vilka kommer INTE att sälja ut skola, vård och omsorg i Vilhelmina? 

Rätt svar: V och socialdemokraterna. Här råder inga tvivel, oavsett vad.

En STOOOR anledning att rösta på socialdemokraterna i höstens kommunalval i september. 

 

17 kommentarer

 1. €dor

  Det är ”riktiga jobb” som måste till. Tjänstesektorn (tjänster av olika slag) fungerar en tid eller där människor har fasta jobb och tjänar bra eller hyfsat bra. Tunnas det ut och den som levererar tjänster måste i sin tur anlita tjänster, vad för marknad har vi då? Saken är ganska enkel föreställa sig. Vi blir tunnare och tunnare (Inlandet/Glesbygden) vart eftersom tiden går.

  Det som skulle rädda oss med den politik som nu förs är massor med turister, helst då året om. Men hur får vi det? Stad och land kräver lite olika lösningar och standard och löner behöver inte nödvändigtvis ligga på storstadsnivå. Vi väljer själva hur vi vill ha det. Låter kanske lite enkelt men tål att tänkas på. Vad tror du?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Visst är det så att det är skillnad på stad och land och för den delen mellan olika geografiska områden då våra förutsättningar ser annorlunda ut. Det ena är inte det andra likt.
   Jag har själv jobbat som turismföretagare i 10 år och det är svårt då det svänger oerhört då det gäller inkomster. Som ”krögare” i slutet på 90-talet räknade jag med 6 månader som skulle dra in en årsinkomst. Som tur var hade jag fler strängar på min lyra med målning och mattläggning som jag ”fuskade” med då tillfälle gavs och gav en del inkomst under lågsäsong.
   Vad jag vill komma fram till är att man måste våga, men att att även förutsättningar måste finnas. Här måste politiken hjälpa till. Bostäder till rimlig kostnad är ett exempel.
   I Saxnäs vädrar vi morgonluft då det nu byggs som aldrig förr och jobb skapas. Många Vilhelminafirmor (och även längre från) har kommit upp och kör för fullt.
   Jag hade för några veckor sedan glädjen att få träffa en av ”byns unga gossar” som nu återvänt från Umeå med sin madam, startat firma och kör för fullt och skulle göra ett försök.
   Det var ett intressant samtal och jag kunde dra paralleller då jag själv flyttade upp till Saxnäs. Men Vi ska hjälpa till allt vi kan.
   Vad jag finner lustigt är att då det gäller företagande och dess villkor verkar det som att Allianspartierna har monopol på den kunskapen. Det skrivs/sägs att det behövs ”riktiga jobb” och att ”alla inte kan leva på offentliga jobb”, men det finns kunskaper även inom socialdemokraterna då det gäller företagande, vilket en del inte verkar tro.
   Ha det gott!

   • €dor

    Vad tycker du om valrörelsen, den lokala först och främst? I boxningsringen blir man diskad vid slag under bältet, här börjar vi närma oss tycker jag. Senast såg jag K-G blev beskylld för att ha haft en fallossymbol som ordförandeklubba. Jag tar inte K-G i försvar på något vis, men detta var lågt tycker jag. Jag har inget emot Maria K heller och visst kan det stämma att hon blivit lite väl påhoppad ibland, det kan jag hålla med om, men nu tycker jag det räcker. Håll er till faktadelen i det politiska, vad ni vill göra eller inte. Det bästa för Vilhelminas utveckling kort och gott.

    Ha en bra S-olig dag!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Hej Edor!
     Än tycker jag inte det kommit igång riktigt men det verkar ha börjat röra på sig.
     Om K-G och ev. fallosar har jag inget hört men det låter snurrigt.
     Då det gäller Maria K så kanske du såg att jag var kritisk till hennes presentation av siffror då det gäller kostnader inom landstinget, men jag anser att jag ska kunna kräva samma nivå som mina 3:or ska kunna på de nationella proven. En petitess kan tyckas, men det är fel och vilseledande att göra på detta vis som hon gjorde. Det tycker jag att man ska kunna göra oavsett partifärg, man eller kvinna, och att både väljare och politiska motståndare möts med respekt. Det tjänar alla på.
     Jag försöker vara så noggrann som möjligt med siffror odyl. och länkar i mesta möjliga mån för att mina läsare själva ska kunna kontrollera detta och bilda sig en uppfattning. Men även jag lär misslyckas och lär då få en skopa som jag får svälja och gå vidare efter.
     Att alla politiker i kommunen vill Vilhelminas väl är jag fullt och fast övertygad om, men vägen dit skiljer sig som bekant….

 2. ronny Thellbro

  Hej Magnus!
  Av och till läser jag dina välformulerade inlägg och njuter av dina vackara fjällbilder. Med anledning av ovanstående text där du finner en ”stooor” anledning till röststöd för V och S i kommande val så vore kanske ett förtydligande på plats. Ingen ”utförsäljning ska av vård, skola och omsorg” är det budskap som trummas ut även i vår kommun. Jag undrar hur ni då kommer att göra med de ”privatiseringar” som redan har skett och som uppenbarligen har brukarnas stöd. Hur ställer ni er till verksamheter som Kristna skolan, Kyrkans fritidshem Prästkragen och förskolan Olympus? Åtminstone två av verksamheterna har tillkommit under s-styre. Kyrkans frotidshem har funnits och verkat sedan mitten av 80-talet.
  Ett besked Magnus och en utveckling av budskapet vore på sin plats så här nära valet. Ävensom du involverar V i beskedet så vore det fint att få veta båda partiernas besked i frågan.

  Ronny Thellbro

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ronny!
   Tack för det. Jag såg att du själv startat upp i denna bransch och jag ska följa dig med intresse och önskar dig lycka till. Jag ligger bara ett halvår före dig och lär mig saker hela tiden.
   Som du kanske vet är jag ganska färsk inom politiken så riktigt vem som står bakom vilken ”privatisering” är inte jag kropp att säga. Men jag tar för givet att om/det som tidigare är klubbat av S ska så förbli. Mer än så kan jag inte svar i den frågan. Men för S del kommer inte en utförsäljning att vara ”aktuell”, oavsett vad som händer i höst.
   Ang. besked från V så får de svara själva men utifrån artikeln verkar det enligt min mening ganska glasklart var de står.
   Ha det gott!

 3. Anneli E

  Magnus! Frågan Du ställer är mitt i prick och i allra högsta grad relevant. Tänkte precis samma sak som du när jag läste artikeln.

  Centern driver ju privatisering och utmaningsrätt stenhårt. Om Alliansen skulle få makten blir det ju förhandlingar mellan partierna om frågorna som ska drivas igenom. Det innebär att vi inte kan veta om riskkkapitalbolag kommer att ta över skola, vård och omsorg och skickar våra skattemedel på annat håll, bort från kommunen. I praktiken kan det innebära att en röst på KD, även om de inte vill privatisera kärnverksamheterna, blir en röst ändå för privatisering när Alliansen förhandlat klart. Vi får aldrig svaret före valet.

  Sedan funderar jag på hur de kommunalanställda inom kärnverksamheterna tänker. Vill de byta arbetsgivare? Hur blir det med anställningstryggheten t ex vid omplaceringar när kommunens arbetsplatser blir färre? Kommunen kan ju inte omplacera en person till t ex Carema som är riskakapitalbolag. Detta tål verkligen att tänka på för väljarna! Viktig ideologisk fråga och en klar skiljelinje.

 4. Anneli E

  Insikter, kunskaper och erfarenheter om företagande är väldigt stort bland de socialdemokratiska kandidaterna vill jag med bestämdhet påstå. Många har drivit egna företag eller har familjemedlemmar som driver företag eller så jobbar dem med småföretag på olika sätt. De finns de i partiet som har deltagit i undersökningar och fått oerhört höga betyg för sina attityder för företagande. Borgarna har ingalunda monopol på dessa frågor! Det finns så oerhört mycket samlad kompetens och egna erfarenheter bland de många socialdemokratiska kandidaterna och medlemmarna. Det ska vi veta!

 5. Kvinnlig betraktare

  Har sett Edors länk till Västerbottensnytt. Sin vana trogen spelar Maria ”offer” och bläcket hade ännu inte hunnit torka efter underskriften av uppförandekoden då Maria vräker ur sig den grövsta sorten av smutskastning. I slutet av valspurten drar hon upp detta för att vinna billiga poäng. Inte är det för att värna unga tjejer inte. Det är rent röstfiske och inget annat. Har hon verkligen inte förstått vad uppförandekoden innebär eller skiter hon bara blankt i den? Jag håller med Edor att det här tilltaget
  var otroligt lågt och att dessutom dra upp en symbol som ks ordförande fått av Marias egen centerpartikamrat för flera årtionden sedan. Symbolen är ju aldrig använd under ett sammanträde och det påstås inte heller att den använts. Däremot vinklas det så, att den läsare/lyssnare som inte är observant nog kan vilseledas, att dra den slutsatsen att den skulle ha använts. Fallossymbolen har således aldrig använts under sammanträdet som klubba! Detta är exempel på hur retoriken kan användas för att få läsaren/lyssnaren att dra felaktiga slutsatser.

  Jag vill återigen påpeka, att Maria med detta tilltag dragit igång en otroligt ful smutskastning och dessutom hakar media på sådan skit. Hon kanske vann ändå på pajkastningen men till priset av att hon visat, att uppförandekoden betyder inget, i varje fall inte för henne!

 6. Tommy Streling

  Hej Magnus!

  Det är intressanta och viktiga frågor du berör inför stundande val.

  Å ena sidan skriver du att V & S är självklara att rösta på om man som väljare inte vill se skola, vård och omsorg privatiserad. Å andra sidan skriver du att PA är emot just privatisering av nämnda kategorier. Litar du inte fullt ut på PA? Jag litar ju på vad S och V lovar!

  I dagsläget är det helt klart och tydligt att S, V och PA sätter ner foten i Vilhelmina. Du kan gott skriva in PA i din rekommendation. Så tiotusenkronorsfrågesvaret får nog modifieras en aning.

  Men litar du inte på KD? ”Ingen privatisering av kommunal kärnverksamhet är aktuell” borde vara ett klargörande som räcker. Ett löfte i valspurten, inför en ny mandatperiod, borde väl gälla fyra år framåt. Men det kanske är tidshorisonten du sätter ett frågetecken kring. Är aktuellt idag, aktuellt om tre fyra år.

  I kommunfullmäktige den 28 april var en centermotion om s.k. utmaningsrätt uppe för beslut. Vi fick höra en del falsk ryktesspridning efteråt, att PA ställt sig bakom motionen, men så var verkligen icke fallet. Vi reserverade oss inte mot sittande majoritets avslagsyrkande. Men det gjorde inte heller Kristdemokraterna eller Moderaterna. Det var således bara Centern och Folkpartiet som gick i bräschen för frågan. I det hänseendet läser jag av att KD just står vad man säger, även i politisk handling.

  Jag tycker därför det är viktigt att väljarna i Vilhelmina får reda på hur KD och M ställer sig övergripande i privatiseringsfrågor. Och vid slutdebatten i slutet av augusti, i Folkets hus, hoppas jag verkligen att både partier och väljare får full klarhet så vi slipper spekulera eller ställa svårknäckta tiotusenkronorsfrågor.

  I en VK-blogg skrev jag om min syn på utmaningsrätt och privata alternativ, i ytstora glesbygdskommuner med litet invånarantal.
  http://blogg.vk.se/entitet/2014/05/13/utmaningsratt-foretagsutveckling-kommuneffektivisering-eller-symbolskval/

  Kvarstår frågetecken så förtydligas härmed: jag kommer inte driva eller ställa mig bakom privatiseringar av vård, skola och omsorg. Jag har personligen däremot inte sett några problem med s.k. intraprenadlösningar, att en verksamhet/enhet får större handlingsutrymme och utvecklingsmöjligheter, men sådana initiativ måste komma underifrån, från personal/verksamheten och inget som politiker åker runt och övertalar de anställda till.

  Jag tror inte det råder några tvivel var PA står i frågan, oavsett hur den politiska majoriteten ser ut efter valdagen i september. PA köpslår inte med dessa våra principbeslut gällande vård, skola och omsorg.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Tommy!
   Nja. Problemet jag ser är att det blir kohandel i vissa frågor och det jag SÄKERT vet är att det inte blir frågan för socialdemokraterna och utan att svara för V så har jag svårt att tro att de är av en annan uppfattning. Var PA har sina hjärtefrågor och vad man är beredd att kohandla om för att få resultat är jag inte lika säker på. Men du har nu rätat ut en del frågetecken och vill du och PA vara med i 10 000 kr-frågan så blir då iaf jag glad för det. Tack för det.

   Ha det gott!

 7. €dor

  Jag har bara en kort fråga eller undran till de som med alla medel skriver ner kommunen. I vilket syfte? Även om det till viss del är sant, blir det bättre för den gemene kommuninnevånaren då? Alla som har någon typ av egendom eller vad som helst som ingår för ett drägligt liv, höjs värdet av detta då? Det kan även gälla kommunens egendomar blir de mer värda av det här? Jag tror ingen vill köpa något här längre nu då det redovisats på det mest negativa vis. Jo, om man får det för en spottstyver möjligen. Skogen om nu kommunen äger sådan och i vilken omfattning vet jag inte, det är väl det enda som står sig och är opåverkat vare sig det går bra eller dåligt för kommunen. Jag tror man binder ris åt sitt eget arsel på det sätt det ageras i det som står i början av inlägget. Det är så jag upplever det.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Jag kan hålla med dig då det gäller att ”skriva ned vår kommun” och ”tyck till om Vilhelmina” har blivit rena dyngspridaren då det gäller negativt tyckande om Vilhelmina och vad tjänar det till? Att sedan var och varannan är anonym gör att man ibland kan misstänka att det sitter en surkart med egen agenda att misskreditera kommunen oavsett partifärg. Tråkigt.
   Höjden var då man började sprida denna dynga på ”applåden” och då kunde ifa inte jag hålla truten.
   Tur vi har ett eget forum att ”härska” över där solen alltid lyser :-).
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.