Höstfiske på Kultsjön

En av de förmåner jag besitter och som är mig mycket kär är fiskerätten med nät i Kultsjön. Det inte bara ger mig högkvalitativ billig föda i form av främst röding och öring. Det ger mig även en tillfredsställelse som människa, och som jag tror är svår att förstå om man bor i storstan.

Under årens lopp har jag lärt mig saker om fjällbon och ett är att man kan göra mycket dumt från statsmakter och myndigheter utan att man reagerar, men börjar man röra i fisk och jakträtt för folket här uppe så börjar det mullra.

De absolut hetaste mötena eller träffar jag varit med om under årens lopp har uteslutande handlat om mark/jakt/fiskefrågor. Det kan tyckas konstigt, men så upplever jag det.

Igår kväll for jag ned till Plass`n och hämtade hem tre av våra ungdomar (två från Umeå och en från Skellefteå) och här finns mycket att göra för politiken då det gäller kollektivtrafiken.

Vi tappade kvällsturen upp till vår dalgång för ett antal år sedan, men den vill vi ha tillbaka.

Nåväl. En av ungdomarna var mitt eget kött och blod och hon vill med ut på sjön idag. Det värmer gubbens hjärta.

Det är gråmulet och varmt. 6 grader med en östlig vind ute i skrivandets stund. Frukost och sedan ut på sjön!

3 kommentarer

  1. johansson

    Ser du bara fisken som föda så kan du inte vara intresserad av nöjet med fiske, du går miste om någonting där, har själv nätfiskat en hel del men kom till slut på att det var inget roligt att dra upp död fisk, visserligen får man mindre med fisk med andra metoder men man kan välja att släppa tillbaka fisk om man vill, det är också en tillfredsställelse

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej johansson!
      Då jag läste mitt inlägg så kan jag hålla med om att det verkar som att jag ser det hela som ett födosök och det stämmer inte riktigt med sanningen.
      Naturligtvis så är det en tillfredsställelse som har med livskvalitet att göra med att vara ute och fiska och som inte går av för hackor och många gånger känner jag historiens vingslag och mitt arv som härstammar från generationer av nätfiskare i Kultsjön.
      Det debatteras friskt i min omgivning om nätfiske kontra krokfiske och jag dömer inte ut något, men att det skulle vara ”död fisk” som jag drar upp stämmer inte. Idag fick vi ett tjugotal varav EN var död (öring).
      Jag vet inte vilket förhållande du har till fisket, men för mig så är det en del av det liv som jag valt att leva och inte bara en hobby för nöjes skull. Som jag skrev så kan det vara svårt för en del att förstå. Huruvida du tillhör denna kategori har jag inge aning om.
      Att fiska och jaga på hösten är lika naturligt för mig som att för storstadsbon gå på ICA och köpa sin fisk och sitt kött.
      Ha det gott!

      • Fialotta

        Det är bra att någon nätfiskar också. Om vi bara skulle leva på fisk som är tagen på flugspö, är jag rädd att johansson mfl. knappast skulle ha nåt att välja på i fiskaffärn i stan.
        Fiska på Magnus och låt gärna pensionärer och äldre här i inlandet som inte har tillgång till fiskaffär eller orkar komma ut på sjön få tillgång till ett gott och nyttigt livsmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.