Valfrihetens pris av Alliansens vårdval och vårdgarantin

”Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras. Reformerna har gett förbättrade kontaktmöjligheter med vården och fler vårdcentraler. Men det är främst patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status som gynnats.”

Så lyder ingressen till riksrevisionens granskning av Alliansens reform av det  fria vårdvalet och vårdgarantin.

”Granskningen visar att möjligheterna att få träffa samma läkare inte verkar ha blivit bättre efter reformerna. Behovet av hyrläkare är stort i hela landet och störst i glesbygden. Vårdcentraler i socioekonomiskt svaga områden i tätorter har färre läkare. Nya vårdcentraler har färre patienter per läkare men ligger ofta i områden där behovet av kontinuitet kan vara lägre.”

Läs och begrunda hur en reform a la Alliansen gynnar de större orterna vid kusten och slår mot glesbygden/ Västerbottens inland och de mindre bemedlade i samhället. Rättvist så det förslår!

För dig som inte är insatt i vårvalet och vårdgarantin:

Vårdvalet innebär att patienter har rätt att själva välja vårdcentral och att vårdgivare får etablera vårdcentraler var de vill. Ersättningen följer patienten vilket innebär att vårdgivarna konkurrerar om patienter. Vårdgarantin syftar till att stärka tillgängligheten genom att ange maxgränser för väntetider i primärvården.”

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.