Dagbok från Saxnäs skola i Umeå

I onsdags drog Saxnäs skola klass 3-9 ned till Umeå på en inspirationsresa för ma, No/teknik.

Saxnäs skola har en lång tradition av lägervistelse och av tradition har dessa hållits ute i vår vackra fjällvärld. Men de sista åren har ett antal läger blivit av där vi besökt andra ställen. För två år sedan var vi på en långresa ned till Kungälv/Göteborg för ett tema kust och hav. Nu i är blev det en kortare resa till Umeå där ett besök till Umeå och Umevatoriet.

Onsdag morgon stod bussen på skolplan och väntade och det gnuggades i många ögon och det var ganska tyst i bussen ner till Vilhelmina, men sedan började det vaknas till.

En egen medhavd lunch intogs utanför Vännäs för att sedan rulla in i Umeå och alla förlustelser ty denna eftermiddag och kväll skulle andra sinnen blidkas.

Eftersom vi blev tidig hann barnen gå ut på stan en sväng och det kan kännas banalt för en storstadsbo. Men för en 9-10-åring från fjället är alla dessa affärer en otrolig upplevelse. Och detta tillsammans med sina kompisar.

MegaZone med Fortet (typ fångarna på fortet med olika celler) och Lazerdome (Cowboys och indianer a la 2015) stod på programmet och i grupper fick man olika uppgifter som skulle lösas. Svettiga ungar lämnade stället för en burgare som intogs på Max mitt i stan.

Filmstaden blev nästa anhalt med bio. Tanken var att vi skulle dela upp i ett äldre och yngre gäng, men vi fick inte ihop det med biljetter så det blev ”natt på museet” för allihop, med pocorn, dricka, godis. Rubbet!

Nu började klockan gå mot 20:30 och det var trötta barn. Med bussen tog vi oss ut till Hamptjärnsstugan som ägs av Friluftsfrämjandet. En snabb uppackning , kvällsfika och lite kortspel för en del, men för storhopen blev det tack och god natt!

Kl 22 var det tyst i stugan och de flesta sov.

Revelj kl 06:30 och nu var det frukost, hoppackning och städning som gällde.

08.00 hade 40 pers (I åldern från 9-47 år)packat ihop och var klar att bege sig till bussen. Mycket imponerande och här ser man att år av uteveckor gjort av sig. Alla hjälper till, ingen smiter undan.

Nu var det Umevatoriets tur och här delade vi upp barnen i två grupper. 3-4 och 6-9 (I år har vi inga 5:or). Den ena stationen består av att bygga och programmera en körbar legorobot (kan tyckas vara barnsligt, men ….) och dessa robotar skulle köra och utföra vissa saker och kommandon. Detta skulle göras parvis, bygga, programmera och lösa de problem som uppstod (och det var en hel del).

Nästa station var ett besök i planetariet där vi ”reste” i rymden runt vår egen galax, men även ut till fjärran galaxer. Och här fick man verkligen höra vad mycket barnen kan om rymden.

Avslutningsvis ett besök upp på övervåningen där olika spel och problemlösningar stod på programmet.

Vid 15:30 rullade sedan bussen åter upp mot fjället. Ett stopp i Åsele för middag utanför bussen och sedan kl 20: 30 precis enligt programmet rullade vi upp på skolplan. Urpackning och bortforsling av material. Trötta elever och lärare begav sig hemåt.

Avslutningsvis:

Som jag tror de flesta förstår kan detta inte göras hur som helst då det gäller skola och med den begränsade ekonomi som vi innehar. Men då har vi våra fantastiska elever, elevråd, föräldrar, företag och personal på Saxnäs skola! Ingen nämnd, ingen glömd!

Sedan måste våra fantastiska elever hyllas: De yngre som stretar på även då det börjar gå tungt.De äldre som med tålamod tar sig an de yngre på ett fantastiskt sätt. Det är som en enda stor familj.

Till alla er föräldrar som bakar till evenemang och köper olika saker som skolbarnen säljer: Detta är det era pengar går till.

Är eleverna mätta på äventyr? Ingalunda!

Lagom innan påsk börjar barnen sälja ost och korv, så knackar det på en parvel/ina på din dörr och ska sälja korv för Saxnäs skolas räkning vet du nu vad pengarna går till.

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. eva

  Hej, så roligt att elever och lärare får komma seg ut i andra”klassrum”. Minns när vi fick fara på skolresa till Mo i Rana bl.a, när jag gick på skola i Tärnaby. Andra små utflykter som vi fick vara med på. Trevliga minnen! En eloge til föräldrar och elever och lärare som står på i vardagen! God helg till er alla på Saxnäs skola( en som jobbade där hösten 1977!)

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Eva!
   Vad roligt att höra. Kanske du var med att starta de fina traditioner med lägerverksamheter som vi har på skolan i Saxnäs.
   Jag önskar dig en lika god helg!

 2. Pingback: Dagbok från Saxnäs skola i Umeå – Västerbottens-Kuriren | Skvallernytt.se

 3. Pingback: Ettårsjubileum för En fjällbos funderingar | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.