Prioriteringar

Mitt skrivande ligger lågt nuförtiden, men jag ämnar rycka upp mig och detta med början nu då vi går in i spännande tid där vi gjort bokslut för 2015 och ska till att börja jobba med budget 2016.

Jag har funderat på hur jag ska lägga upp detta, men denna blogginlaga får ses som en första början. Det finns mycket att skriva om nu, men samtidigt vill jag att mina inlägg inte blir för lååååånga. Som vanligt får du gärna vara med och delge mig dina tankar käre läsare. Vem vet. Det kanske är dina tankar som är med och formar Vilhelminas framtid?

I dagarna har vi lokala politiker fått brev från två ungdomar (Elin & Tilde) där de var för sig redogör om sitt förhållande till musiken och musikskolan i Vilhelmina som de är rädda ska läggas ned i framtiden. Jag måste säga att jag imponeras av dem och deras engagemang. Jag betvivlar att de läser min blogg, men någon som de känner kanske gör det och jag vill hälsa till dem att jag läst deras brev (jag vet att även fler i Vilhelminapolitiker gjort så) och än är det för tidigt att säga vad som händer med bl.a. musikskolans vara eller inte vara. Men tror man på sin sak ska man engagera sig i sina frågor, och det finns en hel del vuxna (som för det mesta håller till på VKs ”tyck till”) som jag tycker borde ta efter dessa ungdomar.

Jag var inte med inom politiken förra mandatperioden, men vad jag förstår och läst mig till så var det inte speciellt kul inom Vilhelminapolitiken. Vad det berodde på har jag INTE tänkt gå in på, men jag kan däremot kommentera nuvarande läge som jag tycker är gott. De möten jag är på känns konstruktiva och präglas av diskussioner och gott samarbete. Det söks gemensamma lösningar i frågor där vi inte är eniga vilket får till följd att det är få reservationer i omröstningarna.

Min upplevelse är att då man kommer ned på kommunalpolitisk nivå börjar man komma så pass nära medborgaren att det blir svårt att driva partipolitik många gånger utan måste se till det mest praktiska. För medborgaren och kommunens ekonomi.

Men tyvärr är det så att ekonomin är det som dominerar politiken och styr dess verksamhet. Visst vore det trevligt om det vore tvärtom, men så är det inte och vi har en begränsad ekonomi som ska räcka till många verksamheter. Det låter tråkigt, men jag har fått lära mig att politik är att prioritera och det är inte lätt många gånger.

Här kommer vår kommande budget 2016 in. På sista KS fick vi det färdiga bokslutet för Vilhelmina och det blev miljoner i förlust som nu ska tas igen i kommande budget. Ordningen nu är att tjänstemännen ska ordna fram underlag för oss politiker att förhålla oss till. De ger oss ramarna och nu ska vi hålla oss inom dessa och fylla dem med kommunal verksamhet. Här kommer prioriteringen in. Vård, skola, omsorg…..Vad ska vara kvar? Vad måste bort?

Vi visste att denna mandatperiod skulle innebära tuffa tider och i höstas pratades det om ”politiskt mod” då det gäller tuffa beslut. Vi får se vilka inom Vilhelminapolitiken som har detta politiska mod? Om det alls finns?

Vad gör man då börsen inte räcker till allt?

Vad gör vi med de resurser vi faktiskt har? De är trots allt betydande.

Prioriteringar.

5 kommentarer

  1. €dor

    Hej, å länge sen sist!
    Jag har noterat du och Jonzon skriver lite om samma saker, några brev från elever betr musikskolan. Själva skolan och dess kostnader och nytta kontra andra utbildningar om man skulle ställa det mot varandra. Jag kan också notera de är få som är intresserade när det gäller prata om eller förstå hur det funkar i en kommuns ekonomi. Jag har själv naturligtvis inga uppgifter på hur läget ser ut men kan tänka mig mycket i ekonomin gäller byte av pengar inom kommunen.
    Vi bestämde en gång genom folkomröstning att vi inte skulle bygga ut vattenkraften och receptet då var, eller motargumentet det skulle delvis satsas på fisketurism. Turismen till fjällen verkar så vitt jag kan förstå kommit igång rejält, men hur mycket pengar de inbringar till kommunen har jag inget hum om.
    Vi har alltså medvetet själva valt säga ifrån oss ersättning som skulle gått och väl täckt de nu uppkomna förlusterna och jag tror inte heller musikskolan skulle varit i farosonen. Nu är det som det är (enligt uppgifter från du och Jonzon) att det måste tas i med hårdhandskarna för att skära i kostnaderna. Man måste vara medveten om konsekvenserna när olika (viktiga)-beslut tas och inte komma i efterhand och låtas ovetande.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!

      Jo det var ett tag sedan, men jag ska skärpa mig tänkte jag.
      Och jo, vi skriver lite om samma saker, men vi får se om det inte skiljer sig åt då vi ska börja jobba med budget 2016. Då kanske det skiljer sig en del. Men vi får se. Jag har så lite erfarenhet av budgetarbete. Jag hann bara med en liten snabbis ifjol.
      Dock skulle jag vilja se lite mer innehåll i årets budgetar från våra olika partier.

      Jag kan avslöja att även jag röstade mot överledningen, men det var inte pga fisketurismen utan för att jag tycket vi fick för dåligt betalt + att jag inte förstod varför vi skulle få ett vindkraftverk? Jag ville se en betalning till kommunen kopplad till produktionen i Stalons kraftverk. Men det skulle prompt vara ett vindkraftverk??

      Ja. Vi har miljonbelopp som ska tas igen och nu måste vi tillsammans ta oss an detta.
      Jag hade tänkt återkomma i denna fråga längre fram.
      Ha det gott!

      • €dor

        Jag kanske också röstade nej, det är inte där skon klämmer, man måste bara vara medveten om vilka förändringar då vi måste vara beredda på. Den biologiska mångfalden är viktig och anser vi den är viktigare än alla de utbildningar vi nu har och allt det övriga som vi sett som en självklarhet, social omvårdnad etc, då är det naturligtvis okej. Man kan inte både äta av kakan och ha den kvar.

        Jag såg Jonzon nämnde, plockat ur sitt sammanhäng men menas om vi har råd med allt detta: ”…….Där ansluter din fråga om konstgräsplaner, ishallar, bollhallar, golfbanor, motorbanor, ridhus, skateboardparker, pistolskyttebanor, småbåtshamnar, tennisbanor, kulturhuvudstadsår, liftar och pistmaskiner och tusen andra presumtiva investeringsobjekt som sedan kräver driftsbidrag av allmänna, dvs våra gemensamma medel.”

        Just i detta kan jag ställa mig skepsis till och hålla med honom.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Hej Edor!
          Detta är intressant. Jag ska ut idag, men vill hålla liv i tråden så jag lägger ut din kommentar (och Görans). Jag återkommer.
          Ha det gott!

  2. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Visst är den biologiska mångfalden viktig. Därom råder ingen tvekan. Men som vanligt står den mot jobb, inkomster och skatteintäkter och återigen är det val och prioriteringar som styr.

    Då det gäller kärnverksamheter och ”andra” verksamheter inom kommunen så kan det tyckas vara lätt. Kärnverksamheterna ska prioriteras, men vad händer om vi skär/ kapar för mycket i det andra? En kommun utan utbud känns inte så attraktiv att bo kvar i? Eller?

    Det ges stöd och bidrag till höger och vänster, men som sagt: Vem ska drifta det hela? Det är en sak att ge ett engångsbidrag, men sedan ska det driftas år ut och år in vilket belastar kommunens ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.