Distriktssköterskemottagningarna I Saxnäs och Dikanäs

Ifjol vid den här tiden blev det ett himla rabalder då det trummades ut att distriktssköterskemottagningarna i Saxnäs och Dikanäs var på förslag att läggas ned och att en ny skulle etableras i Stalon. Fint som snus tyckte den som skissade på den tanken. Idioti tyckte vi i dalgångarna.

Från Kultsjödalens S-förening tog vi kontakt med en av distrikstsköterskorna för att höra vad som stod på. Frågor ställdes till vår lokala sjukvårdspolitiker inom S och brev skickades till landstingsrådet Peter Olofsson med frågan om vad som pågick? Svaret: Ingen hade en blekaste aning och det visade sig att detta var ett tjänstemannaförslag som inte var sanktionerat av politiken.

Oppositionen svarade bl.a med en uppmaning av en bloggande Centerkvinna om ockupation av ovan nämnda mottagningar.

En Facebookgrupp startades där det var liv och rörelse. Engagemanget var stort på gräsrotsnivå.

Tidningsskriverier och uttalanden om att detta inte kom från politiskt håll, och till slut lade sig den värsta stormen (fast jag ser att det fortfarande finns de som vill hålla liv i denna debatt).

Vad hände sen och hur ser det ut nu?

Av ”Stalonidén ” blev det inget och verksamheterna fortsatta med en del justeringar i både Dikanäs och Saxnäs.

Strax före påsk var jag till skolan i Dikanäs (på ett väldigt trevligt Lilla Vasalopp). Lunchen intogs på Sagagården och då träffade jag ”deras” distriktssköterska som berättade att nu funkade verksamheten bra och både hon och verksamhetschefen på Sagagården tyckte att det rullade på riktigt bra. EN läkare sköter nu om både distrikt och äldreboende och det funkade bra.

Förra våren hann jag sitta ett halvår som suppleant i Socialnämnden och där har man ett ”faddersystem” där vi i politiken har olika ställen att besöka. Ganska naturligt blev att jag tog mig an äldreboendet och hemtjänsten i Saxnäs. Jag har besökt dem några gånger och förhört mig lite om hur det funkar och nu i förrgår var jag förbi på Saxnäsgården. Till min glädje verifierade personalen där det jag fått veta från Dikanäs och samma läkare besöker även dem. Det låter som en saga att nu är det en läkare som har hand om allt och får sålunda en bra helhetsbild på verksamheter och patienter. Vi får hoppas att det håller i sig ett tag.

Som bonus fick jag mig ett litet snack med en av gubbarna som jag en gång tiden brukade köpa Ransarröding av då jag hade restaurang i slutet på 90-talet. Han lärde mig även hur man på gammaldags vis saltade in renkött, och jag fick påminna honom om då jag räddade hans ölkasse då mopeden hans brann. Ett kärt återseende, men jag blev påmind om att åren går väldigt fort…

 

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Ett bra inlägg Magnus och jag skulle vila anknyta till just detta med den nervösa reaktionsbenägenheten som du pekar på.
    Vi kan ju stanna till en stund och fundera över orsakerna bakom ?

    som jag ser på saken skulle vi ha behov av en helt annan tydlighet och aktivitet i kommunikationen mellan beslutsrum och väljare.
    Fallet du redogör för skulle aldrig ens ha behövt väckas ifall vi hade direktinsyn i de politiska nämnder och styrelserum, där frågor av den här typen behandlas.

    Vi har kommit så pass långt att vi web-sänder firekt från kommunfullmäktige, där vi har en stel och foremell hantering av ämnen som i praktiken redan har avgjorts innan sammanträdet.
    Där tar även det partipolitiska taktikspelet plats, på bekostnad av det öppna dubbelriktade kommunikativa samtalsklimat vi har i arbetsutskott och kommunstyrelsen.

    Jag har beslutat att till alla KD-medlemmar skriva en resumé efter varje sammanträde i arbetsutskottet, av den enkla anledningen att jag då slipper offra tid på mer eller mindre grundade rykten inom partigruppen. Jag har fått mer än en eloge för detta från de medlemmar som är aktivt intresserade av vad som försiggår i beslutsrummet.

    Jag har tidigare lyft frågan om att web-sända från KS, vilket skulle visa en helt annan bild än klyschan om ”sandlåda”, som sprids från de som famlar efter ett halmstrå, som motiv att slippa ta ställning och ansvar för vilken väg de väljer att stödja genom valsedeln.

    De fåtal ärenden som har sekretesskaraktär går enkelt att hantera, genom en fördröjning om ett eller två dygn mellan inspelning och utsändning.

    Så sammantaget anser jag att vi har oss själva till stor del att skylla för obefogade rykten och reaktioner.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Sitter lite lätt mosig efter att ha varit ute med min klass på ”fjällvecka”. Därav det sena svaret.

      Jag håller med dig då det gäller insynen, men samtidigt så ser jag tex från skolan där vi skriver om allt möjligt, kallar till möten för att visa på vad som händer. Intresset skulle jag vilja beteckna som lågt. Men har vi kört med öppna kort så kan ingen skylla på brist på insyn iaf, men jag undrar hur gemene man är intresserad av vad vi pysslar med inom politiken. Jag upplever det som att folk har tusen saker att göra och att sätta sig in i tex KS och titta på en sändning finns det inge tid för, men jag kan ha fel. Vi kanske får svar från våra läsare?

      Då det gäller detta specifika fall var jag mer ute för att visa på vad som hände efter denna ”storm” och att det verkar ha kommit ut något bra av det. Och här vill jag påpeka att det är viktigt att reagera och visa ifa man tycker saker är fel och att det faktiskt händer saker bland våra lokala politiker.
      Ha det gott!

      Här i Saxnäs skenar solen och det finns mycket snöföre och isar kvar för den som känner sig sugen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.