Hänt i veckan

* Den ev. flytten av Skattekontoret i Lycksele (och åtta andra) tar en paus och nu har regeringen via civilministern gett statskontoret i uppdrag att titta över saken. Mycket bra! Synd att man inte var lika från förra regeringen då man lade ned Skattekontoret i Vilhelmina.

* På tal om landsbygd och statliga verk så har det nu blivit på modet och det senaste att debatteras flitigt. Nu tillsätts utredningar i parti och minut och det verkar som att landsbygdspolitik nu är glödhett. Något det  i åratal slumrande Centern har anammat och nu är på hugget. Nu kommer förslag och åsikter från alla håll och kanter från Centern och det känns märkligt att det nu blivit sprutt på detta landsbygdsparti först nu, men sent ska syndaren vakna.

Nu återstår att se vad denna regering kan åstadkomma i glesbygdspolitik, men bara det att landsbygdsproblem nu debatteras ger nuvarande regering ett stort försprång gentemot Centern och dess Allianskollegor.

* Även i Vilhelmina skrivs det (och ironiseras) om utlokaliseringar, men då delar av Umeå universitet och det med anledning av den politiska kulturen i Vilhelmina och det tycker jag är en bra ide, och även jag vill dra ett strå till stacken. Mitt förslag är ett antal  30 P-kurser:   ”Överklagandets ABC” eller ”Konsten i att lägga krut på formfrågan ist. för sakfrågan”. Sist har vi kursen ”Kliva på tåget, eller vänta. Det är frågan?”

Men varför stanna vid delar av universitet? Ett statligt verk tycker jag gott kan utlokaliseras till Vilhelmina. Mitt förslag är Förvaltningsrätten. Ett tips dock till dem är att skaffa svängdörrar.

Även jag kan vara ironisk om så är, och jag har inte tänkt grotta ned mig allt som skrivs. Även om det inte är mig personligen man skriver om så blir jag bara sååååå less. Men ger man sig in i leken, får man leken tåla.

* I Saxnäs har vi haft skidessen från Pite Elit (med bl.a Kalla) på träningsläger i början på maj. Duktiga spårläggare och mycket snö har bäddat för det.

* Jag har satt om mina plantor och nu ska här skördas (förhoppningsvis) busktomater, habanero och paprika.

Sist men inte minst tog jag in mitt isnät 🙁 och det när det börjar bli som roligast med fina fångster och sol och värme. :-). Men för den som vill dra en pimpel lär inte det vara problem denna helg iaf. Men var försiktig!!! Den som nu ger sig ut på isarna nu måste veta vad hen gör.

Som ni förstår har vi mycket snö kvar och nu har vårförfallet börjat och jag önskar att det nu kommer värme och regn så snön försvinner fort som attan. Frågan är vad det blir för vårflod? Hur ser det ut med vattenstånd neröver inlandet?

Ha en trevlig helg!

4 kommentarer

  1. Åsa Össbo

    Hej Magnus,

    jag har två andra förslag till kurser som kan utlokaliseras till Vilhelmina:

    Prata och skriva upp politiskt klimat 15 hp (det finns egentligen inte så mycket att prata och skriva om, bara upprepa samma mantra…)

    Politiska vildar i historien – avtryck och genomslag i politiken 15 hp

    Ha det! /Åsa

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Åsa!

      Se där. Kanske det finns fler?
      Ha det gott i helgen!

  2. Rickard

    Hej Magnus

    När det gäller vilka som har en bra landsbygdspolitik och inte tror jag att du har kort minne. Visserligen har du rätt i att det var det förra regeringen som lade ner skattekontoret men innan nedläggningen hade kontoret under många år sakta nedbantats från ca 25 anställda till 13. Detsamma gällde försäkringskassan i Vilhelmina. Dock bra att det nu i alla fall kommit igång någon sorts debatt om lands och glesbygden. Det behövs verkligen. Utvecklingen som vi sett de senaste 20-25 åren hotar på sikt sammanhållningen inom landet. Lista på områden som behöver ses över är mycket lång. Här kommer enbart några få. Brist på kapital för företagen, sönderfallande infrastruktur, allt sämre kommunal och kommersiell service osv. Ska bli intressant och se hur regeringen kommer att angripa dessa områden. De sista 25 åren har ingen regering avsett färg brytt sig nämnvärt om dessa frågor. Jag hoppas för glesbygdens skull att det blir en vändning med ett ökat fokus, men utifrån det jag sett hittills får mig att tvivla.

    När du i ditt inlägg angriper centern, så är min retoriska fråga följande, vad planerar regeringen att göra för glesbygden? Ge gärna en lista med förslag.

    Hittills har jag mest sett förslag på höjda skatter som kommer att slå mycket hårt mot glesbygden tex
    Den planerade lastbilsskatten, höjda drivmedelsskatter osv

    Om den nya lastbilsskatten införs kommer den att orsaka betydligt fler förlorade jobb än de nu hotade på skattekontoret i Lycksele och försvårar ytterligare våra möjligheter att konkurrera, både nationellt och internationellt.

    Rickard

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Rickard!

      Jag är på resande fot i helgen så det kan bli lite si och så med responsen.

      Jag tror inte att en nedbantning på av skattekontor i Norrlands inland från 25 till 13 personer är ett regeringsbeslut. Tror du det?
      Jag kan bara konstatera (och detta har jag sedan tidigare kommenterat i Maria Ks blogg) att man slogs från Sossarna i Vilhelmina genom bl.a KGs skrivelse till Anders Borg för skattekontoret i Vilhelmina. Skillnaden mot idag är att den alliansregeringen inte slog halt och utredde saken, likt man gjort denna gång från denna rödgröna regeringen. En klar förbättring, eller vad tycker du?

      Det är lustigt att du som kristdemokrat går i försvar för Centerns politik, men med tanke på frånvaron av landsbygdspolitik från ditt egna parti så förstår jag det hela bättre.

      Dock kan jag hålla med dig om bristen av landsbygdspolitik från båda lägren i detta landet, men skulle vilja sträcka mig till att den har saknats sedan iaf 70-talet. Men nu verkar det bli ändring på detta område får vi hoppas och det lär svida i några centerhjärtan att det inte är dem som får hålla i taktpinnen. även om man nu är med och debatterar så är det i nylig opposition. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Vill man på allvar bedriva landsbygdspolitik så kanske man inte i första hand ska vända sig till Alliansen. Frågan är vad Stureplanarna säger?

      Men det har hänt mer nu på några månader med en rödgrön regering, än med åtta år av alliansstyre. Och med det vill jag mena att frågan kommit upp på dagordningen och debatteras, men det återstår verkstad av det hela och där får vi se var vi hamnar. Hoppas att ”vi” också får åtta år på oss. Sedan kan du döma och jämföra.

      Då det gäller skattespöket du hotar med så är det den gamla vanliga visan från högerhåll och vi får packa ihop och flytta härifrån. Som du skriver så är dessa skatter planerad, men vad det blir av dem står skrivet i stjärnorna. Men med tanke på vilken lyhörd regering vi nu har så lär även den saken lösa sig och jag tror inte du behöver lägga ut huset till försäljning.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.