Konkurrens på den fria marknaden

Under sommaren fick jag stifta bekantskap med ”vänners, vänner” under en fest där en karl drev ett åkeriföretag i Stockholm. Han kom norrifrån och hade även där drivit åkeriföretag, men det ”gick inte att göra sig några pengar på det”. Alla slogs om de smulor som fanns och han hade minsann försökt prata med dom att dom skulle prata ihop sig för att få upp priserna och börja tjäna pengar.

Annat var det i kungliga huvudstaden där det gick att tjäna pengar och i princip tälja guld med smörkniv.

Aha! Är det så den fria konkurrensen fungerar i våra kommuner? Är det samma person som skriker högst då de anser sig bli missgynnade av kommunal verksamhet och gafflar om ”att konkurrera på lika villkor. Jag hoppas att denne man hör till ett tragiskt undantag. Jag vill tro det iaf.

I alla fall hamnade jag i ett dilemma då jag började fundera på hur jag skulle agera? Det kändes inte som ett läge att börja debattera detta och jag är rädd att det kunnat bli en pinsam stämning. Jag gick och tog en öl. Feg? Kanske det, men jag ser ingen anledning att dra igång något då alkohol är inblandat.

Ha det gott Kära läsare!

2 kommentarer

 1. Ewa Larsson

  Hej Magnus!
  Du gjorde helt rätt som vände bort när alkoholen runnit in, men när jag läser din blogg så tänker jag att du inte formulerar dig riktigt hela vägen….eller, kort och got, Hur tänkte du nu?

  Jag kan ju ha missuppfattat dig men jag funderar på ”den som skriker högst”?
  Kommunen ska inte konkurrera på ”den öppna marknaden” för då får vi inte in några skattekronor att fördela till omsorg, skola och vård.
  Kanske fattar jag inte riktigt vad du menar med öppna marknaden och konkurrens, men det du speglar eller som jag läser det känns som om du missunnar företagande i kommunen och missunnar företagen att anställa eller få lön eftersom de vill tjäna en krona?

  Eller så delar vi helt enkelt inte riktigt verkligheten som den ser ut och vi ser olika saker eller så är det för tidigt på morgonen för mig?

  Men hur som helst. Jag tror på viss konkurrens men INTE från kommunal verksamhet där jag ska vara med och finansiera och på så vis konkurrera ”med eget företag eller mot mig själv”

  Kommuner/myndigheter kan däremot utvidga sin ”kontrollapparat” om de tror sig bli lurade på sina upphandlingar.

  Hur som helst, Ha en solig sommardag så här på höstkanten!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ewa!
   Det tog ett tag då jag varit på resande fot.

   Nja. Jag kanske var en smula otydlig (jag har varit det ett antal gånger här på slutet känner jag. Jag kanske är ringrostig efter sommaren…) och kanske en smula sarkastisk.
   Vad jag menar är att det en del gånger är så att dylika herrar utåt sett hyllar fri konkurrens, men minsta lilla de själva bli utsatta för den gärna tar genvägar eller skriker ut hur orättvist allt är. Jag har stött på det några gånger och jag är/har själv varit egenföretagare och vill att allt ska gå juste till.
   Jag kan nog se att det ibland behövs kommunal konkurrens. Ett exempel är tex olika vård och stödboenden där den ”fria marknaden” nu håller på att skjuta sig själv i foten med sina övervinstuttag och där nu kommunerna börjar se över över (bl.a vi själva i Vilhelmina)om de ska driva dessa i egen regi. Vad anser du om det?

   Jag önskar dig detsamma med solen (som nu verkar ha kommit för att stanna ett tag).
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.