Nu fasen ska FAS 3 bort!

En mycket omdiskuterad arbetsmarknadsåtgärd som infördes av förra Alliansregeringen var FAS 3 och som idag omfattar ca 36 000 personer ska nu äntligen tas bort. Detta som en del av de vallöften socialdemokraterna gick till val på förra året, och som nu successivt genomförs av den rödgröna regeringen tillsammans med V. Man har storligen gått ut, spänt bågen och lovat att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 och då måste det till arbetsmarknadspolitik och detta är en av de åtgärder som lanseras för att möta detta högt ställda mål.

Tanken med FAS 3 var att få ut den arbetslöse till gemenskap, lotsas in i arbetslivet och att man inte skulle bli stillasittande hemma. En lovvärd tanke kan tyckas. Arbetsgivare fick bidrag med 210 kr/dag för att ta emot och sysselsätta deltagarna.

Det visade sig dock att de fanns företag som utnyttjade dessa stackare som fick göra totalt meningslösa uppgifter, måla om stolar som redan var målade tex, och satte detta i system. Allt för att komma åt bidragspengarna. Detta vansinne pågick i princip under hela den förra borgerliga regeringens period (sedan 2007), men skrotas nu av den nya rödgröna regeringen.

Vad händer istället då frågar du?

Den sk. jobb och utvecklingsgarantin förändras och ska ge större möjligheter till att studera i olika former i de bägge första stegen (steg 1 & 2). Om det inte ger resultat och du hamnar i avslutningsfasen (som tidigare kallades FAS 3) ska du erbjudas jobb, sk extratjänster betalda av staten och som kan vara inom tex skola, vård och omsorg, och detta till kollektivavtalsenliga löner.

Vi får se hur det landar, och mycket återstår, men i dagarna kom det statistik och glädjande nog kan det konstateras att  10 300 färre ungdomar är ute i arbetslöshet än juli i fjol och förhoppningsvis med 90-dagarsgarantin ska det bli än färre.

 

 

 

2 kommentarer

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Jo visst är det så och hindren är många. Det är trots allt en koalitionsregering där MP vill ha sitt. Det har varit en borgerlig budget sedan i fjol varav vi nu fått DÖ och enligt mig är det först nu som jag tycket folk på allvar ska börja ställa krav på denna regering och de måste leverera annars ryker den.
   Sedan verkar det finnas mycket fiskminne ute i cyberrymden som har glömt att vid valet var folket trötta på skattesänkarbudgetar på bekostnad av vår välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.