Latikberg

I eftermiddag drog jag ned mot Plass`n med slutmålet Latikberg för att lyssna in vad som där sades av föräldrar och bybor som kämpar för sin skolas överlevnad. Men innan dess var jag och lämnade ett lass vinterkläder till pettersbacke och immigrations boendet där. Med varma hälsningar från några av oss uppe från fjället. Hoppas att dessa vinterkläder kommer till pass.

Till Latikberg åkte Jag och Monika Nilsson (V) med Robert Svenbsson (C) så det var ett äkta samarbete över partigränsen. Väl framme samlades vi i ett av klassrummen och till min stora glädje hade ett 15-tal politiker från olika partier med olika åsikter i skolans vara eller inte vara. För mig signalerar det att vi alla tar detta på yttersta allvar.

Efter en början med en genomgång hur man ser från byns sida på det hela vidtog en debatt/diskussion som delvis var saklig, men det framkom även saker som jag tycker var mindre lustiga, men samtidigt har jag såhär några timmar efter hemkomsten förståelse för det hela då en dylik fråga berör känslor på djupet.

Min tanke var att fara ned och lyssna in det hela, men jag kände att jag inte kunde fara därifrån utan att försöka förklara saken ur mitt perspektiv. För det är mycket det som det är frågan om: Vi ser saken ur olika perspektiv.

Jag säger som min reskamrat Monika; hade det varit jag som bott i Latikberg med omnejd med min familj så hade jag säkert slagits för att behålla skolan.

Men jag är FRITIDSpolitiker och mitt perspektiv är inte bara Latrikberg med omnejd. Jag måste försöka se till hela kommunen och dess framtid.

Jag försökte förklara detta, men jag vet inte om det lyckades speciellt bra. Jag tror att jag blev indragen i en negativ spiral och det kändes inte riktigt bra när jag gick därifrån.

Något jag blev brydd över (eller kanske inte) var hur Eric Axelsson (SD) ställde sig upp och lovade att slåss för skolan med näbbar och klor. Lovvärt i och för sig, men med tanke på den frånvaro från hans sida med förslag och åsikter i höstens budgetarbete tycker jag att det är mest populism. Men han är inte ensam om detta, men var den som gav mest luft åt detta anser jag.Det är lätt att ställa sig upp och lova hit och dit, men hur ska han få ned kommunens underskott? Med ett underskott som hamnar kring 30 miljoner tycker jag att den som röstat på SD och denne man ska kunna kräva mer ansvar.

Jag tycker att Robert Svensson sammanfattade det hela mycket bra i början på kvällen. Det hela stavas pengar! Tråkigt , men sant. Det har pratats mycket om de saknade 250 000 för renovering av skolan, men den minskade driftskostnaden för kommunen som en nedläggning innebär nämns inte med många ord.

Barnperspektiv diskuterades också och det tänker även jag på, men som jag nämnde jobbar även jag på en liten skola (som dock har 44 elever jämfört med Latikbergs 11) och små skolor har sina fördelar då det gäller bl.a den sociala biten, men det finns nackdelar också.

Avstånd pratas mycket och det anses inte gå med de avstånd som kommer att bli till centralorten. Det går. Det har gått uppe i våra två fjällskolor och det går även i detta fallet. Det är inte bra eller önskvärt, men det går.

På slutet fick jag intrycket att det är vi i politiken som ska fixa det hela, men jag tror att det är tvärtom. Det är folket som måste göra det hela och då de har idéerna så ska de få hjälp av politiken och jag ser mig som en dörröppnare som ska hjälpa till att bana vägen. På det viset kan vi hjälpas åt och komma framåt.

Jag har skrivit om detta tidigare och jag tror på en framtid för östra delen. Det ser mörkt ut, men det har det varit på andra håll också och det är då jag tror att man tar fram det som krävs för att överleva. Och gör man det från gräsrotsnivå ska vi i politiken göra vad vi kan för att hjälpa till.

Jag inser att det finns dem som inte tycker att man gör det i just detta nu, men å andra sidan så är inget klart ännu. Ännu återstår det en tid.

Jag vill avsluta detta inlägg med att tacka alla. Jag önskar att det var ett möte där vi diskuterat hur vi skulle bygga ut skolan och satsa, men vi får se när den dagen kommer. Frågan avgörs på kommunfullmäktige den 14 december.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.