Var har ni alternativen?

Efter att ha varit på möte i Latikberg på torsdagskvällen har tankarna skramlat runt (det kanske inte finns så mycket där inne så det skramlar. Vad vet jag?).

Det var mycket efter detta möte som fick igång mina tankar.

Det första är hur lite en del verkar veta om lokalpolitiken. Vad man är för folk, och vad dessa gör då de inte är politiker.

Jag skulle tro att de är ett tvärsnitt och precis som alla andra som bor inom Vilhelmina kommun. Vad som skiljer är att man tror på att samlas och försöka göra det mesta av den situation som råder och inte tror att saker kan skötas från köksbordet. Man gör detta på sin fritid och det innebär att man avsätter tid från sin fritid för möten och bilåkande. På en del möten får man ersättning, men som i fallet Latikberg sker det på ideell basis utan några som helst ersättningar.

Sedan frågan om hur lite en del verkar veta om ekonomi.

Men den är i grunden precis som den egna privata ekonomin. Det finns inkomster och utgifter. Överstiger utgifterna inkomsterna så blir det ett underskott och en kommun får inte gå med underskott. Där ska underskotten tas igen kommande år, men en del verkar tro att den kommunala kassakistan är bottenlös, men det är i slutändan som för den privata börsen. Antingen får man öka på inkomsterna, skära på utgifterna eller både och. Men balans måste det vara, gärna ett litet överskott. Märkvärdigare än så är det inte.

HUR man sedan ska åstadkomma denna balans är däremot en fråga som skiljer oss åt. Och jag är väl medveten att detta är ett rent ekonomiskt resonemang, men det är ekonomin som styr det mesta i denna situation, och som vi befinner oss i Vilhelmina kommun.

En stor del av partierna och dess företrädare i Vilhelmina inser att detta inte är hållbart i längden (eller i stunden för den delen), och att det måste skruvas åt än här, än där. Men inte alla.

Det pratas mycket om saknade pengar för att få lokalerna i Latikberg i skick (750 000 kr, men där det tillstyrktes ”bara” 500 000 kr. Sålunda fattas det 250 000 kr som det pratas/skrivs mycket om) för att de ska kunna användas för verksamheten. Vad som inte pratas om är den årligt återkommande driftskostnaden på över 3 miljoner för att driva verksamheten i Latikberg.

En fråga jag ställer mig är vad som händer med den sk. skolpengen och hur mycket en ev. nedläggning av Latikberg påverkar den och vad det blir för konsekvenser för skolorna i Vilhelmina kommun?

Men det räcker ju inte för att stoppa utflödet ur kommunens kassakista……?

Byskolor måste få kosta sas det och jag håller med. Men det finns gränser även här och om det inte skärs ned här så måste det skäras/läggas ned på något annat håll. För det är det som det är frågan om. Osthyvelns tid är förbi. Det är kniven som gäller.

Det går inte att spara sig ur en kris. Man måste satsa är det som sägs från en del och nu är en del pengar (drygt 12 miljoner) på väg in till kommunen och om jag förstått det hela är de inte villkorade.

Satsa en del av dessa på Latikberg sägs det.

För mig är detta resonemang obegripligt. Vi har ett strukturellt problem med en för stor kommunal ekonomi och det löser man inte genom att investera en del av dessa pengar i driften av en verksamhet, oavsett vad det är för verksamhet. Det är konstgjord andning och ett slöseri enligt mig.

Vi har stora kostnader inom den lagbundna kommunala verksamheten. Kostnader som vi INTE kommer ifrån pga av lagstiftning, och ev. tillskott från staten ska investeras för att få ned dessa kostnader är min åsikt. Det ger kommunen en lägre driftskostnad och är en investering för framtiden.

Med ljus och lykta har nu många verksamheter nagelfarits under höstens budgetarbete och det skärs ned, och ALLA inom vilhelminapolitiken vet att det inte räcker, och min fråga till ni som nu inte köper majoritetens förslag (S+V+M + större delen av KD) ang skolan i Latikberg:

Var är har ni alternativen?

Vilka är era alternativa besparingar? Vilka verksamheter vill ni skära i? Var är era satsningar?

Jag vill veta och det tror jag även att fler i vår kommun vill. Inte bara de boende i Östra delen av kommunen.

Det är dags att plocka fram dessa alternativ innan den 14:e så kanske skolan i Latikberg kan räddas.

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Den majoritet du talar om och åsyftar antar jag är den majoritet som ställt sig bakom förvaltningens olika förslagspaket och som består av (Kd, C, M, S, V samt Bengt Bergsten). För du menar väl inte att det handlar om att det skulle vara (S) som skissat fram åtgärderna och att vi andra ”hängt på” som ett bihang ?

    De uppslag som givits till förvaltningen och som ligger utöver vad tjänstemän och chefer själva tagit fram härrör från det breda samarbete som initerades från och emanerade ur den erbjudan Annika Andersson (C) och jag själv öppnade i våras till Åke Nilsson (S), och som ni inom S och V förvaltat på ett förtjänstfullt sätt.

    Jag har nogsamt undvikit att markera vilka förslag som härrört ur vilkens strupe, allt för att inte skapa det prestigekrig som blir följden ifall någon tänker kliva fram och ta åt sig äran av att ha ”räddat” oss undan konkurs.

    Vad gäller Latikberg skola har jag ännu inte sett något trovärdigt alternativ till det nedläggningsförslag som förvaltningen lagt fram och som stöds helhjärtat av er i (S). Det är sant att vi inom Kd inte har samma totala enighet och inte heller några ledardiktat som styr ledamöternas och medlemmarnas inställning i frågan. Vi har kallat till ytterligare ett sista styrelsemöte den 10 dec, där vi ska pröva alla alternativ innan vi fastställer partiets ställningstagande genom interna majoritetsbeslut. Frågan är emellertid så laddad att det även kan komma att bli så att enskilda av våra tre ledamöter kan komma att ge olika yrkanden, något som jag anser måste vara tillåtet i en öppen dynamisk demokrati.

    När det gäller Eric Axelssons famösa uttalande under föräldraträffen häromsistens, så blir det intressant att se hur han ska lösa finansieringen, där vi andra gått bet?
    Att en nedläggning blir svårast för (C) att svälja, förstår jag utifrån hur tungt just byskolefrågan tillåtits väga och ta plats i deras decentralistiska partifilosofi. Men även de måste hitta ekonomisk balans i enlighet med kommunallagens krav, om de ska kunna gå in i nästa valrörelse med trovärdighet.
    Bengt Bergstens finansieringsförslag uppfattar jag går ut på att ifrågasätta den framräknade besparingen, men i övrigt har jag inte hört någon tanke om hur resultaträkningen för 2016 ska kunna uppnå balans utan nedläggning. Tvärtom har nu ytterligare drygt 2 miljoner tyngts på det tidigare underskottet, varför obeslutsamheten kan komma att kosta mer än nedläggning av en byskola.

    Sammantaget hänger nu väldigt mycket, för att inte säga ALLTIHOP, på hur väl vi klarar att respektera varandras medverkan, utan att försöka stjäla åt oss äran av att vara det parti som varit mest statsmannamässiga och som ensamt ska försöka ställa ut sig för att vara det enda alternativet.
    Sluta med de dumheterna genast!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Det här är inget försök att ”stjäla” åt sig äran utan en reflektion och en fråga utifrån det möte som jag var på i Latikberg. Vi har tillsammans (S+V+Oberoende BB+KD+M och C) jobbat fram en hel rad med sparförslag som nu ska genomföras, men som vi alla vet om så räcker inte dessa för att täcka upp det underskott som är på gång. Mer måste till och dessa går under benämning ”generella besparingar”. Och det är miljoner det är frågan om.
      Detta med Latikberg är en del av ”mer” som måste till och då anser jag att man måste kunna kräva av dessa som inte ”köper” en ev. nedläggning av Latikbergs skola att komma med alternativ. Om nu denna minoritet inte vill skära i Latikberg. Var vill de skära då? Eller ska vi fortsätta gå back? Jag vill veta och det tror jag gemene man vill veta också.
      Mer än så är det inte och då får du tolka det som du vill.

      • Göran Jonzon

        Det är vi fullständigt överens om.
        Det jag reagerar mot är ifall du med ”majoritetens förslag” menar fullmäktigemajoriteten bestående av S+V+Bengt Bergsten? När du skriver att vi tillhör den grupp som ”köper majoritetens förslag”, då blir jag smått gramse när jag vet att förslagen egentligen kommer från tjänstemannaberedningarna och budgetremisserna, där fullmäktigemajoritetens partier utgör en del och samverkan skett utifrån att ingen ska stjäla åt sig äran av att ha löst kommunens prekära situation utifrån partipolitisk synvinkel.
        Allt annat skriver jag under på i ditt inlägg, men inte detta.

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Det är väl självklart att med majoritetsförslag menas den gruppering från båda sidor som tagit på sig att hantera budgeten på ett ansvarsfullt sätt. När det gäller Latikberg kräver jag likväl som när det gällde musikskolan att kan det inte finansieras på ett vettigt sätt så blir det som vi tidigare kommit fram till. Jag sitter själv i en sits där jag ska vara med och göra stora besparingar inom det område (kultur/fritid) som jag värnar mest om och som berör långt fler barn och ungdomar än 11 st i en byskola. Låter kanske krass men som Magnus sa på mötet det finns barn i hela kommunen så åker skolskjutsar och realaliteten är att om inte barnfamiljer flyttar ut till byarna och fyller byskolorna, vem ska göra det då?. Att sen säga att det finns familjer som vill flytta ut men att det inte finns hus. Då kanske man ska angripa det problemet först. Men konstgjord andning av en döende byskola är jag inte med på. Inte för den kostnad som gäller. De enda byskolor som vi aldrig kan lägga ner så länge det finns barn är fjällskolorna av den enkla anledningen att de ligger för långt från tätorten för att barnen ska kunna åka skolskjuts. Sen blir det som sagt intressant att se hur SD kommer med en lösning på budgeten, hittills har vi ju inte sett nåt och det är lätt att lova guld och gröna skogar om man inte behöver ta ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.