30 år sedan skotten på Sveavägen

28 februari 1986 var jag inne på mitt 17:de år och befann mig på dans på MB i Lycksele. Det var marknad och klackarna i taket. Under kvällens gång började ett rykte surra om att Palme hade blivit skjuten. Det blev en konstig stämning minns jag och att det pratades om huruvida man skulle bryta discot och berätta om det hela i högtalarna. Det var trots allt Sveriges statsminister som blivit skjuten.

Man gjorde det inte och efteråt fick vi reda på att man var rädd att det skulle utbryta slagsmål och elände pga de starka reaktioner Palme väckte. Han var ju på sina håll lika hatad som han var älskad, och så här i efterhand kan jag nog tycka att det var ett klokt beslut man tog den där fredagskvällen bland alla fylltrynen och snorungar.

En kväll som jag kommer att minnas så länge jag lever.

8 kommentarer

 1. Edor Abrahamsson

  Han hade inga livvakter och hur kunde man veta att han skulle gå på bio den kvällen? Kan det ha varit ett insiderjobb? Var Ingvar Carlsson inblandad? Nä inte det men sepo hade nog koll. Av det får vi dra vilka slutsatser vi vill. Men ett noga planlagt mord var det då. Mårten Palme såg en man stå utanför biografen och tittade in i skyltfönstret, när sedan makarna Palme kom ut och skulle hemåt, vred mannen på huvudet och följde makarna Palme med blicken. Frågan är, var detta C.P?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Ja nog lutar även jag åt att det var planlagt. Han hade många som önskade livet ur honom. Jag kan inte heller påstå att jag är optimistisk om att få fram vem/vilka det var som mördade honom. Han var både avskydd och hatad av en stor del inom borgerligheten och extremhögern, militärer, poliser. Listan kan göras lång, men inte på långa vägar lika lång som de som respekterade och beundrade honom.
   Och sedan har du de utländska uppslagen på det.

 2. Edor Abrahamsson

  Vi får nog också tänka på att S på den tiden var vana å styra ställa lite hur som helst. Valet året innan på hösten fick de ”bara” 45 %. Idag är de nere på 23 %. Hade de inte vänstern i ryggen som lagt deras senaste budget vore de ingenting. Miljöpartiet har skolfrågorna och det är deras förtjänst det där med läxhjälpen åt alla kom ifrån. När ska S själva lägga några förslag? Det hoppar ju hit och dit och säljer sig billigt bara för att sitta kvar. Deras politik liknar ju mera SD:s som det varit helt emot innan. Fridolin bet i rejält nu senast när han tänker planera ta emot 150 000 flyktingar. Jag tycker det är bra han profilerar sig. Han blir nog näste statsminister. M och SD kan tävla om vem som tänker stoppa all invandring. Givetvis måste vi ha en fungerande stat, men inte på det sätt M nu profilerar sig.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Jo nog är det skillnad på hur opinionsläget ser ut för S alltid.
   Ang. läxhjälp håller jag inte med dig. Det var ett vallöfte från S. Men det är möjligt att även MP hade detta som ett vallöfte, men det spelar egentligen ingen roll. Det är bra oavsett vem det kommer från och det är ju bra om man kan infria ett löfte. Vad det nu kan vara värt.

   Och att man hattar hit och dit är tack vare det blev som det blev med valet. Jag tror fortfarande att OM V hade bidragit med sina ”procent” och de hade gjort att man klivit över 50 % och man fått en majoritetsregering så hade det sett annorlunda ut. Jag är övertygad att det då hade förts mer vänsterpolitik. Men nu blev det som det blev.

   • Edor Abrahamsson

    Det är en svår situation, visst och var finns övervägande väljare? I städerna eller där det finns flest människor. Så hur ska man utforma politiken, hjälpa de utsatta och samtidigt behålla väljarstödet. Miljöpartiet är ett direkt storstadsparti och har sitt väljarstöd därifrån, också mestadels unga och/eller högutbildade. Vilka företräder S? Är det den gamla arbetarstammen? Kanske man försöker, men hur många tillhör den gruppen idag. Inte som tidigare i vilket fall. Här är dilemmat, för vem röstar på S när de har en hel rad andra alternativ som kanske är bättre eller lika bra ur deras synvinkel. Tidigare kunde man ”binda fast” människor genom arbetet och de som tillhörde LO, idag fungerar det inte på samma vis.
    När alla har det tillräckligt bra, behövs inte socialdemokratin, så kunde vi beskriva det. Den gamla bilen fungerar bra, men hur bra står den sig mot den senaste?

    Ta min beskrivning inte för allvarlig, men visst ligger det nånting i vad jag säger?

    Ha det

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Det ligger mycket i det du säger . Helt klart. Förut var industriarbetaren stommen i Socialdemokratin, men nu sitter man med löner som investeras i fonder som ska ge avkastning. Inget fel i det, men ibland verkar folk ha väldigt korta minnen och så verkar man börja se om sig och sitt. Solidaritet är numera ett skällsord. Nu heter det medmänsklighet. Vad är skillnaden? Jo två ideologiskt laddade ord på varsin flygel, men med i princip samma innebörd.

 3. Tarja Eliasson

  Hej Magnus!

  Jag tror att de allra flesta kommer ihåg vad de gjorde den fredagskvällen då Palme blev mördad.
  Jag pluggade vid Uppsala Universitet och hade en tvåa i stan. Den helgen hade vi vänner från
  Sandviken, Gävleborg på besök. Vi lagade god mat och umgicks hemma hela fredagskvällen.
  Våra vänner sov över. Vi vaknade på lördagmorgon till den chockartade nyheten som kändes helt overklig. Palme är borta men vännerna finns kvar än idag och hälsar ibland på i Vilhelmina.

  Trevlig söndagkväll!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Tack för att du delade dina minnen från denna tragiska helg.
   Detsamma önskar jag dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.