Fortsatt skatterabatt på el i norr

I dagens VK fick jag läsa något positivt för oss som bor i den kalla nord.

Det var den förra borgerliga regeringen som våren 2014 gav ett uppdrag för att titta över energiskattesystemet i Sverige och sedan lång tid tillbaka har man haft den sk ”Norrlandsskattesatsen” där vi i norr har haft en lägre energiskatt på energi än övriga Sverige.

Denna ”rabatt” har under senaste året ifrågasatts och inte påståtts följa EUs regelverk (den har bl.a påståtts missgynna konkurrensen) och det har flaggats för att vi som bor i norr from januari 2017 skulle få upp till 50 % höjd skatt på elenergi.

En del stora statliga remissinstanser, bl.a Skatteverket och konkurrensverket har bifallt denna tanke att ”Norrlandsskattestesen” ska slopas och det blev även rekommendationen i denna väldiga utredning, Energiskatt på el – En översyn av det nuvarande systemet.

Över detta har det nu skrivits spaltmeter den senaste tiden och bl.a Umeå Energi gick ut i veckan med en protestlista för stöd av att behålla Norrlandsskatten.

Och som sagt, idag kom betänkandet från utredarna, och lika fort kom svaret från finansminister Magdalena Andersson (S) och den rödgröna regeringen och det blir inget av denna föreslagna skattehöjning för norrlänningen.

Ett leveransbesked om något!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.