Älvfåran vid Bullerforsen får nytt liv.

Nu startar ett intressant projekt nedom Malgomaj där den torrlagda älvfåran i Bullerforsen nu ska restaureras. Något som jag tycker låter intressant.

Det har alltid hetat att vattenkraften är ”grön el” och visst är det så i mångt och mycket, men denna utbyggnad som pågått i alla dessa år har även slagit hårt mot människor, djur och natur. Allt har inte varit bra.

Som lillpojke satt jag och lyssnade på de berättelser om storfisk som drogs upp ur Kultsjön före regleringen på slutet av 50-talet. Det var enorma mängder fisk man fick och inte så sällan fick man även det som betecknades som ”Laxöring”. Något som jag än idag inte vet vad det var för fisk: Lax, havsöring, grov insjööring??? Någon som vet får gärna berätta för mig.

Men med bygget av Stalons kraftverk kom jobben och Kultsjödalen fick sig ett uppsving som saknar motstycke, tom under gruvepoken uppe i Stekenjokk. Men med moderniseringar och ny teknik finns det inte många som jobbar på denna jätteanläggning.

I ”vår” åfåra rinner det konstant med vatten året runt även om det är det lilla vintertid. Sommartid är det desto mer och det kan vi tacka Trappstegsforsen (som egentligen heter Langselfarsen; Långselforsen), och turismen. Det byggdes en fisktrappa ovanför denna fors uppe vid Kultsjöluspen, men vad jag förstår är den ett skämt utan nämnvärt mycket fisk som vandrar där.

Även om fisket har tagit sig (vilket inte är Vattenfalls förtjänst) är de stora Laxöringarnas tid sedan länge förbi.

Hur som helst: Att kraftbolagen nu börjar återställa det som de ödelagt är bra och kanske vi på köpet kan få tillbaka lite jobbtillfällen till norrlandskommunerna, även om de är kortvariga. Kan det sedan gynna vår fauna är det ännu bättre.

Har skottat en del tak idag och det är faktiskt mer än vad man kan tro. Gråväder med snöflister, -2 grader.

6 kommentarer

  1. Edor Abrahamsson

    Det var ju bra, jag röstade nämligen NEJ till en fortsatt utbyggnad om det har någon betydelse i sammanhanget. Vad röstade du?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Jag rösta också NEJ och det har vi avhandlat en gång tidigare. Jag tyckte vi att vi fick för dåligt betalt. Jag förstod inte grejen med vindkraftverket. Jag ville ha del av Stalons kassaflöden och produktion ist. Men om jag inte missminner mig tyckte du att jag hade ett konstigt resonemang, Men så är det.
      Ha det gott!

      • Edor Abrahamsson

        Men du Magnus du säger det gav för lite och att du därför sa nej. Du menar alltså ur miljösynpunkt spelade det ingen roll. Det är så jag tolkar ditt nej. Hade det gett nog med pengar hade du sagt ja, Är det riktigt? Ger det här några arbeten för orten? Jag kanske läste dåligt, men jag hittade ingenting om just det. Sedan en sak till som verkar märklig när du nu som Socialdemokrat går ut med den här bloggen. I länken som du satt in finner jag inga underskrifter av någon Socialdemokrat härifrån?

        Du kanske tycker jag krånglar till det, men det är viktigt hålla isär saker och ting om man vill vara trovärdig och inte bara ge ett sken av populism.

        Är det så jag har alldeles fel får jag väl stå för det då.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          För mig handlar det både om miljö, men även om arbetstillfällen. Det är nog inget unikt.
          Men som jag ser det med tex vattenkraften så har vi sålt iväg detta för ett antal jobb under byggtiden och sedan då det är klart så försvinner arbetstillfällena (vattenrallarna) till nya ställen. Jag har provat på detta liv och jobbade bl.a i Gallejaur och Stornorrfors. Inte många i Gallejaur var från Norsjö utan från hela riket. Vad tjänade Norsjö kommun på detta? Lite och ingenting. Likadant såg jag det med överledningen i Stalon. Jag ser inget fel i att vi utnyttjar våra naturresurser, men det ska ske med klokskap, med miljön i fokus OCH att vår kommun måste få ut något av det i längden. Inte bara under byggtiden. Jag tycker vi har sett nog av att Vattenfall odyl. bolag härjat runt och utnyttjat de resurser som vi har här uppe och återigen lite och ingenting stannar kvar i vår bygd. Det är likadant med skogen och malmen.

          Sedan skulle kommunen ”mutas” med ett vindkraftverk…. Varför fick man inte andelar i Stalons kraftverket? Jag förstod inte denna konstiga inblandning av ett vindkraftverk. Och i dag ser vi hur vindkraften brottas med problem, medan ett antal promillen från Stalon skulle ha varit en betydligt säkrare investering.

          Jag förstår inte riktigt vad en artikel i Allehanda skulle vara populism och förstår inte detta med länken och underskrifter. Det får du gärna utveckla.
          Ha en god kväll!

          • Edor Abrahamsson

            Jag behöver inte utveckla någonting jag menar vad jag skriver och om du inte fattar det må vara hänt eller att jag inte kan göra en uppsats av min kommentar tänker jag inte göra.
            Jag menar bara att jag inte tänker lägga mig i hur du driver politiken som en av frontmännen inom S och tycker du den är framgångsrik ska du givetvis fortsätta med det. Jag tycker bara det slinter lite ibland. Det är min åsikt oavsett om du gillar den eller inte har jag inte för avsikt kommentera mera under det här temat.

            Hej å godnatt!

          • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

            Nä gud förbjude. Inga fler uppsatser. De har jag fått nog av.
            Visst slinter det ibland. Det sticker jag inte under stol med, men ibland kan det ju vara bra att få veta vad som ”sluntit” därav min fråga. Mer än så var det inte.
            Nu blir det bingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.