Studiedagar

Eleverna har höstlov denna vecka och är lediga. Så dock inte personalen. Här är det fortbildning samt eget arbete. Ska man vara ledig så gäller det att passa på en sådan här vecka att ta ut den via sitt kompsaldo (om man har något).

Igår måndags var vi på skolan tillsammans med de andra skolorna nere på Volgsjö och en studiedag med lite olika inriktningar. Vi blev alla uppdelade i fyra stora grupper och roterade på lika många stationer under dagen och för mig såg dagen ut på detta viset.

I dagarna har vi påmints om den tragiska händelsen som hände i Trollhättan och trots att vi tycker oss befinna uppe i norr där allt är lugnt och säkert så förekommer det hot och våld på våra skolor vilket berättades av ett flertal kollegor. Något i paritet med Trollhättan har dock inte varit aktuellt, men upprörda föräldrar som sökt sig till skolan och avrit mer eller mindre handgripliga har förekommit. Om detta övades ett par scenarier med efterföljande diskussioner och stressnivån ökade markant bland oss deltagande och det var en nyttig och för mig ny station. En diskussion som uppkom är hur öppna våra skolor egentligen ska vara? Skolan är i grund och botten som vilken annan arbetsplats, dvs stängd för utomstående, men eftersom skolan vill ha en god relation med hemmet och föräldrarna är den öppen för besök. Det är mycket en fråga om integritetsskydd och då inte bara för mitt egna barn utan likväl för andras. Vore intressant att höra om någon har en åsikt om detta?

Ute på grusplanen väntade räddningstjänsten på andra stationen där släckning i brinnande kläder och användandet av handbrandsläckare övades. Att rent fysiskt få prova på och släcka en person med brinnande kläder är häftigt för många och mycket nyttigt. Och här påmindes vi om frågan var all vår släckutrustning finns på respektive skolor. Har du koll på din?

Tre fiktiva scenarier med barn som blivit kränkta/mobbade var det som diskuterades på station tre. Ett ämne som är mycket diskuterat i dagens skolsverige och även i Vilhelmina.

Vad är en kränkning och hur kan den upplevas? När övergår en kränkning i mobbning och hur agerar man som lärare då det gäller kränkningar/mobbning och vad säger skolans planer om hur man ska agera?

Det var många frågor och det diskuterades flitigt.

HLR var det sista passet för dagen och där har det kommit en del nytt sedan ett tag tillbaka och det är främst då det gäller själva utförandet av det som underlättat och för den som är riktigt gammal är det nu så att det är 2/30 som gäller i inblåsningar/hjärtkompressioner än vad som var tidigare.

För första gången fick jag öva på att dunka rygg på en som satt i halsen och prova på ”Heimlich manöver” och det var en nyttig erfarenhet.

Över lag en mycket givande dag (om än lång för oss som ska köra långt) och av de reaktioner jag mötte så var det en positiv dag och jag slutar min dag med att tacka de på Volgsjö som anordnat dagen.

Idag får vi hit Friends upp till Saxnäs (men alla Vilhelmina kommuns skolor ingår i detta) för en info och studiedag mot mobbning och det ska bli intressant.

Onsdag-torsdag blir det läsinlärningskurs nere på Plass´n och fredag kompar jag ut.

Ha det gott allihop!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.