Frågan om storregion skjuts på framtiden

En fråga som det skrivits om en hel del under hösten är Storregionens vara eller inte vara. Ska det bli ett ”Norrland” eller inte. Även inom Vilhelminapolitiken har detta diskuterats flitigt och på ett repskap var det huvudfrågan där bl.a Erik Bergkvist (S) var inbjuden att via länk ge sin syn på frågan.

Det var ett bra möte med många frågor som diskuterades och en stor del av representanterna var milt sagt skeptiska i denna fråga och den kritik som framkom var bl.a demografin med ett stort område, långa avstånd och den demokratiska aspekten. En annan fråga var varför det var så bråttom med införandet av storregion? Personligen har jag inte förstått varför de avgörande besluten var tänkta att tas innan valet 2018? Men vi ansåg att det bl.a var för tidigt i denna process att säga nej till storregion. Mötet utmynnade dock i ett utkast till en remisskrivelse som senare antogs av en majoritet av Vilhelminas politiska partier.Försiktigt positiva, men med reservationer.

Sedan detta möte har mycket hänt och partier har svängt i frågan, det har rests röster om folkomröstningar och nu har regeringen och civilminister Shekarabi (S) verkar ha lyssnat på kritiken och det svaga stödet verkar ha fått regeringen att svänga.

Det går inte komma ifrån de problem vi har i regionen och de försvinner inte av sig själva och om de kan lösas med en storregion eller inte får vi nu mer tid att diskutera runt ikring. Den som lever får se vad det blir av detta, men det var ett klokt beslut av Shekarabi tycker jag.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.