Svensk skola

För ett tag sedan kom TIMS och nu i dagarna PISA-resultaten som är de stora internationella undersökningarna som kom och soom mäter hur svensk skola står sig i ett internationellt perspektiv. Själva undersökningarna i sig kan ifrågasättas, men det är en annan historia.

Resultaten visar att det finns anledning att glädjas åt resultaten då den ”krisande” svenska skolan under en rad år dykt i listorna för att nu ha börjat klättra i ranking.

Vem som kan ta åt sig äran för detta råder det delade meningar och ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte speciellt.  Men det jag sett är att Fridolin (MP) verka ha en mer ödmjuk ton än förre utbildningsminister Björklund (L). Men om det beror på att Fridolin inte kunnat ta åt sig ”hela äran” låter jag vara osagt.

Vad man däremot ser i dessa undersökningar är ojämlikheten som ökat i den svenska skolan. Klyftan mellan de elever som det går bra för har ökat till de som det inte går så bra för, den sk. socioekonomiska faktorn. Detta tycker jag är intressant och anser att det fria skolvalet som infördes av den förra borgerliga regeringen är en stor bidragande orsak till.

Ett system som vi är ensam om i hela världen och där inte ens de stora marknadsliberala länderna där allt ska ut på ”marknaden” har köpt. Detta system med det fria skolvalet borde skrotas fortast möjligt om jag fick bestämma.

Tack för ordet!

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.