Välfärdsbolag. För vem?

Igår tisdag såg jag Rapport och det var en intressant sändning.

Först var det om apoteksavregleringen- Skulle ge oss möjligheter till större utbud samt lägre priser på dessa läkemedel. Så blev det inte och inslaget i Rapport berättar om kraftigt höjda priser ist. Var tror ni dessa höjda priser och vinster hamnar?

Inslag nummer två handlade om Ingemar Reepalus utredning om vinstbegränsningar i välfärden och två välfärdsdirektörer intervjuades där den ena skrek ut: Socialism!

Att sedan karln har mage att göra jämförelser med svenska pensionärer då det gäller avkastning…. Nä. Smaklöst.

Men att de börsnoterade välfärdsbolagen (5 st) gjorde 2,3 MILJARDER i vinst är nog en parantes i sammanhanget. Pengar som du och jag käre läsare betalar in via vår skatt.

Jag är inte kropp att utröna om Reepalus förslag är rimligt eller inte, men jag tror att om dessa välfärdsbolag tänkte till lite grann och roffade åt sig mindre så skulle vi inte ha denna debatt.

Vem är välfärden till för? Direktörerna eller medborgarna?

 

 

2 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Magnus

    Jag har följt debatten och några frågeställningar dyker upp.
    Prissättningen per patient och sjukdomstillstånd sätts enligt kostnaden för den offentliga vården. Är den prissättningen verkligen korrekt? Kan det vara så att den offentliga vården är för dyr?
    Har hört exempel på privata vårdinrättningar som har en mycket hög kundnöjdhet där de har gjort en liten vinst där den offentliga vården har haft en mycket låg kundnöjdhet och där de har behövt ett extra tillskott på 8 miljoner av skattemedel. Där både det privata och den offentliga har haft samma förutsättningar och inte kunnat välja sina patienter.
    Sen har vi den stora frågan varför pratas det bara om välfärdsföretag? Det är ju våra skattepengar som går till infrastruktur, fastigheter och välfärd,
    De företag som jobbar inom de två första kategorierna nämns inte när man talar om vinstbegränsning trots att det är våra gemensamma skattemedel som går till deras bolagsvinster.
    Så varför ska det bara vara vinsterna i välfärdsföretag som ska begränsas?

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Patrik och god fortsättning på det nya året.
      Jag har varit på språng hela dagen så det dröjde innan jag kunde lägga ut din kommentar. Ber om överseende med det.
      Jag är inte så insatt i ämnet men har funderat på detta även jag.
      Ja nog tror iaf jag att den offentliga vården är dyrare än den privata och det baserar jag helt enkelt på det faktum att den offentliga sjukvården (men detta gäller även skolor tex) skall finnas tillgänglig i större delar av landet oavsett var i Sverige du bor. Norr-söder, landsbygd – stad, oavsett socioekonomiska faktorer som ”rika eller fattiga” områden.
      Och tittar man bara på vårt egna län så ser vi INGEN av dessa fem stora drakar i Västerbottens inland. Varför det?
      Jo. Det kostar för mycket att bedriva ”välfärdsverksamhet” i avfolkningsbygder och genererar sålunda inte nog med vinst. Om så vore fallet kan du vara lugn för att de fanns här i vårt område. Men sjukvård måste finnas och då är det det offentliga som får stå för kostnaderna.
      Jag och fler med mig kan nog tycka att ånga av dessa välfärdsföretag plockar russinen ur kakan och iaf jag tycker att det är fel.
      Undrar om dessa företag skulle vara intresserade av att ta över HELA landstingsverksamheten med vårdcentraler i Sorsele, Vilhelmina och Storuman osv? Det skulle de säkert vara, men frågan då är om de skulle göra det billigare för oss skattebetalare?
      Jag är fullt övertygad om att det finns jättemånga ”välfärdsföretag” som gör bra jobb och har jättenöjda kunder. Inte tu tal om det. Var nyss via räddningstjänsten till Previa och kan då inte klaga på dem.

      Då det gäller din andra fråga om varför ”bara välfärdsföretag” och deras vinster som ska begränsas har jag inget bra svar på detta. Men om jag ska gå på en gissning så tror jag att det har att göra med att de har att göra med ”mjuka värden”, människor och känslor att göra. Sedan tror jag att det har att göra med de vinstmarginaler som en del av dessa företag har samt hur de har skött det hela.
      Att jobba med människor som dessa företag gör är inget precist som inom tillverkningsindustrin tex. Eller att sköta ett vägunderhåll. Vi blir förbannade då vägen inte är plogad, men inget mot då en skola gått i konkurs eller åldringar blivit utan mat. Jag tror att det är mänskligt.
      Jag kan förstå om du tycker att du fick ett luddigt svar, men bättre än så kan jag inte komma med för tillfället.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.